Noul ROBOR (indicele IRCC ), schimbare artificială și inutilă. Dobânzile la creditele acordate populației în lei continuă să crească

0
960

Băncile continuă să își vadă interesul propriu, dobânzile la creditele acordate populației în lei continua să crească, în ciuda speranțelor puse în noul indice de referință, care a înlocuit ROBOR. Scăderea dobânzilor a ținut doar de niște promisiuni politice care nu pot fi realizate.

BNR a publicat, pe 1 iulie, valoarea noului indice IRCC, care a luat locul ROBOR pentru calculul dobânzilor la creditele în lei. Valoarea indicelui IRCC a crescut la 2,63%, de la 2,36%, cât a fost pentru creditele acordate în perioada 2 mai – 1 iulie 2019, aducând o nouă majorare importantă pentru rata creditelor nou acordate.

Astfel, în ciuda promisiunilor legate de schimbarea ROBOR cu noul indice, dobânda aferentă creditelor pentru populație va continua să crească.

Capital a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia, care a vorbit despre inutilitatea introducerii noului indice:

”Eu am spus încă de când au început discuțiile, anul trecut, că nu există o justificare pentru toată această controversă și că schimbarea mecanismului nu garantează o scăderea a dobânzii pe piață. Mecanismul de formare realmente a dobânzii nu are legătură cu aceste soluții care au fost gândite. Până la urmă, așa cum era de așteptat, evoluția între cerere și ofertă pe piață este cea care determină nivelul dobânzilor și nu mecanismul prin care se calculează indicele ăsta”, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

Analistul financiar a mai precizat:

”În anumite momente poate să existe o divergență între indicele vechi și cel nou, dar pe termen lung nu are cum să apară o diferență, decât dacă se schimbă din nou modul de calcul. Poate cel mai important aspect este însă acela că, indiferent care este indicele de referință, băncile au întotdeauna și o marjă pe care o pun la credite, care cel puțin până acum, nu este reglementată, nu este constrânsă de ceva anume, deci băncile vor avea tot timpul grijă să își gestioneze interesul propriu, fiind bineînțeles atente la cerea și oferta de pe piață.”

”Până la urmă, se obișnuiește lumea cu orice indice. Peste ceva vreme poate să mai apară iarăși o controversă, dar această schimbare a ROBOR a fost artificială și inutilă, încă de la început. În niciun caz nu a fost necesară și nu putea să producă rezultatele pe care le promiteau unii, anume că va duce la scăderea dobânzilor.

Din punct de vedere politic, a fost o temă de discuție ofertantă, iar ideea asta, că noi ajutăm debitorii și facem ordine pe piață și așa mai departe este o chestiune de câștig politic, dar în practică sunt promisiuni care nu pot fi realizate”, arată analistul financiar.

”Inflația continua să se mențină destul de ridicată și ăsta e principalul factor la noi, care determină nivelul dobânzilor. Contează, fără îndoială, și activitatea economică, care se menține destul de bună, cererea pe piață, de credite pentru populație, rămâne destul de puternică, așa că tendința dobânzilor este mai degrabă de creștere, decât de scădere”, a concluzionat Aurelian Dochia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here