Noua orientare strategică în conducerea companiilor – Hands On!

0
629

Anul trecut, companiile din Fortune 500 și-au mărit cu 20% numărul de ex-CFO din Consiliile de Administrație – conform unui nou raport al companiei de căutare executive Heidrick and Struggles.

În 2022, companiile au apelat la directori cu experiență, acționarii numind mai mulți membri cu vârsta de peste 60 de ani și cu experiență ca directori financiari și directori generali. Membrii non-executivi debutanți au reprezentat 32% din locuri în 2022, față de 43% în 2021, iar numărul membrilor executivi a rămas stabil, la 62%. Candidații cu experiență de CFO au reprezentat un total de 18% din locuri din Consilii în 2022 (comparativ cu 14% în 2021), iar candidații ex-CEO au reprezentat 43% (comparativ cu 40% în 2022).

În plus, candidații cu experiență de muncă și viață în medii internaționale și cei din securitate cibernetică și sustenabilitate au fost, de asemenea, alegeri populare. Mai mult de jumătate dintre directori (57%) au raportat experiență internațională, 14% au raportat experiență în domeniul securității cibernetice și 25% într-un comitet de sustenabilitate. Declinul a fost cel mai marcant în rândul grupurilor subreprezentate: mai puține femei și persoane din minoritățile rasiale și etnice fiind numiți în consilii decât în 2021. Astfel, numărul femeilor din Consiliile de Administrație ale Fortune 500 a scazut cu 5% față de 2021.

Înapoi la siguranță și familiaritate? Mai mult decât o simplă statistică, aceste cifre indică o reorientare a companiilor către capabilitățile esențiale pentru succes în contextul actual:

1. experiența de conducere hands-on;

2. gândire financiară strategică;

3. creare de lanțuri de valoare sustenabile și

4. securitate cibernetică.

Rolul profesioniștilor în finanțe se schimbă, iar importanța și contribuția lor creste an de an – trecând de la nivelul executiv, la cel de strategie, direcție și control. Ca profesionist în finanțe, este o evoluție firească și o oportunitate fantastică de a îți creste valoarea adaugată și contribuția. Tu cum te pregătești pentru ea?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here