Noua lege a pensiilor declarată neconstituţională de CCR. Olguţa Vasilescu critică decizia

0
884

După ce Curtea Constituţională a decis că Legea pensiilor este parţial neconstituţională, fostul ministru al Muncii, Lia Vasilescu, a avut prima reacţie:

”Aştept motivarea Curţii. Este clar că nu poate să fie neconstituţional articolul care prevede datorat şi plătit pentru că este clar există articolul 56 din Constituţie care spune că îndatoririle cetăţenilor sunt acelea de a-şi plăti taxele, ceea ce sigur că nu s-a întâmplat în România până acum, din păcate.  

CCR, din ceea ce înţeleg eu, cere de fapt o normă de clarificare. Mai precis de când afectează şi pe cine afectează. Cum am spus, îi afectează pe cei care intră în pensie după 2021, după intrarea efectivă a legii pensiilor în vigoare. Dacă Curtea simte nevoia să clarificăm mai bine această chestiune, nu este niciun fel de problemă să introducem data exactă care este de la intrarea în vigoare a acestei legi.     

În ceea ce priveşte chestiunea cu pensiile de invadilitate, am discutat legea cu foarte mulţi profesori de drept constituţional, cu Consiliul legislativ şi am stabilit următoarea chestiune: îi dăm persoanei posibilitatea să opteze dacă merge pe pensia minimă pentru că din punctul meu de vedere este mult mai avantajos pentru ei să meargă pe pensia minimă, care în aceşti doi ani a crescut cu 60%. Este foarte adevărat că această lege trebuia să vină la pachet cu Legea Asistenţei Sociale. Ştiu că în octombrie am lăsat-o în minister, înţeleg că este pe traseul de aprobare legislativă şi sigur că acea lege avea rolul să clarifice ceea ce se întâmplă cu pensiile de invaliditate, în sensul că puteau să aibă această opţiune de a îşi alege pentru ei ce este mai avantajos din punct de vedere financiar. Aici punem problema că există pensionari de invaliditate care au lucrat o zi. Atunci li s-a dat această posibilitate să opteze. Trebuie să vedem exact ce spune Curtea pentru că atunci când am făcut legea, ne-am gândit la o decizie mai veche a Curţii referitoare la pensiile de invaliditate”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la un post de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here