Noua lege a pensiilor, aprobată recent de Guvern, stabileşte vârsta standard de pensionare la femei la 63 de ani

0
874
Se conturează ameninţător o problemă esenţială pentru economia României: sustenabilitatea sistemului de pensii

Vârstele standard de pensionare prevăzute în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii vor fi tot 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum prevede actuala legislaţie. Iar stagiul de cotizare va fi de minimum 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani (valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei), conform avocatnet.ro. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, de curând, iar acum a ajuns la Parlament pentru dezbatere, urmând să fie analizat şi supus votului în fiecare dintre cele două Camere. Când va fi adoptat, va ajunge apoi pe maşa şefului statului, pentru aprobare. Timp suficient pentru tot parcursul legislativ, aşadar, pentru că noua lege e programată să se aplice din septembrie 2021.

Vârstele standard de pensionare şi stagiul complet de 35 de ani vor fi atinse treptat însă, până în ianuarie 2030. Proiectul de lege este însoţit şi de o anexă care prevede modul cum vor fi eşalonate aceste creşteri, necesare pentru a nu pune în spinarea unor salariaţi (celor născuţi înainte de 1968, mai exact) condiţii nedrepte de pensionare.

„În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5”, prevede proiectul. Uitându-ne în respectiva anexă, vedem că anumite femei se vor putea pensiona la 63 de ani sau puţin mai devreme. Ca să lămurim exact chestiunea acestor eşalonări, ne uităm în anexa menţionată după câteva exemple. Pentru o femeie născută în ianuarie 1960, dreptul la pensie se va putea cere chiar în septembrie 2021, aceasta având vârsta de 61 de ani şi 31 de ani şi opt luni de stagiu de cotizare. O femeie născută în iunie 1964 se va putea pensiona în februarie 2027, la 62 de ani, având 33 de ani şi opt luni de stagiu de cotizare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here