Nordis Group – Summa cum potentiale Fraude – sau nu mințiți poporul, bre, dezvoltatoru’

2
9560

Reporter Sfin: România este cea mai bună „pepinieră” când vine vorba de real estate. Majoritatea dezvoltatorilor / investitorilor imobiliari din România se prezintă ca fiind cei mai buni, cei mai mari, cei mai puternici, iar lista poate continua dacă citim descrierile de pe site-urile acestora. Uneori aceștia tind chiar să epateze și își fac apariția coborând dintr-un Rolls Royce sau altă mașină luxoasă pentru a-și convinge potențialii clienți de bunăstarea companiei…

Dar în spatele descrierilor stă realitatea – care, în majoritatea cazurilor este una diametral opusă față de descrierile prezentate, această „bunăstare” fiind mai mult proprie (a acționarilor), nefiind deopotrivă un indicator care să releve performanța acestor companii din real estate-ul românesc.

Fie că vorbim de clienți – care achiziționează imobilul mult visat și ajung să trăiască un coșmar, deoarece în majoritatea cazurilor imobilul nu este finalizat, sau de către micii investitori – care, în lipsa unei educații financiare solide ajung să investească în active generatoare de cheltuieli, finalizând investiția lor cu un rezultat negativ (pierdere), fiind, în majoritatea cazurilor în incapacitatea de a-și recupera investiția inițială – acest deznodământ fiind specific mai ales în cazurile în care aceste companii au campanii agresive de marketing care conving audiența prin manipulare.

 Dr. Kristine Bago: Da, „țepele” din imobiliare au devenit noua „normalitate”.

Auzim de ele destul de des si conturează o realitate la adăpostul căruia sunt, din păcate, doar dezvoltatorii din real estate-ul românesc.

Principala buclă prin care consumatorii își văd visele transformate în adevărate coșmaruri sunt: 

  • dezvoltatorii percep un avans pentru construcția imobilelor

SAU 

  • dezvoltatorii percep întreagă sumă necesară pentru construcția imobilelor, 

dar NU finalizează construcțiile aferente, deși au încasat și cheltuit deja aportul monetar vărsat de clienți, conform variantelor de mai sus.  

Reporter Sfin: Urmează tribunale, judecăți și multe vieți distruse, care în lipsa imobilelor promise și a banilor deja achitați, trăiesc în chirii, unii se mută în alte părți datorită imposibilității de a mai achita aceste cheltuieli extra care nu erau puse în plan, familii destrămate și multă suferință. 

Dr. Kristine Bago: Ca și răspuns, un dezvoltator-țepar din Brașov, dă lovitura de grație celor 40 de familii care au cumpărat apartamente în valoare de euro 2 milioane într-un bloc ce trebuia să fie construit de acesta și afirmă:

„În noiembrie 2019 am plătit suma de 56.000 de euro pentru un apartament de 53 de metri pătraţi, care trebuia să fie gata în ianuarie sau cel târziu mai 2020. Suntem în 2022 şi blocul este în acelaşi stadiu ca în 2019. De câte ori l-am contactat pe dezvoltator, fie nu ne-a răspuns, fie a zis să stăm liniştiţi pentru că tatăl lui e fost poliţist şi orice am face va avea câştig de cauză. A spus că a mai plătit câteva mii de euro pentru nişte dosare pe care s-a pus praful”, a explicat Lazăr Hriscu, unul dintre cumpărătorii de pe George Călinescu, Brașov.

Sub presiunea corupției, a amenințărilor, dar și a manipulării informațiilor – prin campanii de marketing care denaturează realitatea financiară a acestor companii, consumatorii NU sunt protejați de nimeni.

În interviurile anterioare am analizat cu dvs. un caz din real estate-ul românesc (Grupul Nepi Rockcastle) și am aflat cum îți poti construi un profit din „pix” pentru a avea în continuare aportul micilor investitori, dar și a creditorilor, dar și a altor artificii financiare.

Dat fiind faptul că sectorul de Real Estate din România este unul foarte dezvoltat – cel puțin pe partea de comunicare, propun să rămânem în acest domeniu, dar să ne îndreptăm atenția către un alt caz, sesizat de clienții nemulțumiți – Nordis Group.

Afară vopsit gardul – înăuntru, leopardul!

 Dr. Kristine Bago: Vizavi de ceea ce spuneam mai sus privind informațiile prezentate de către grupul Nordis în Campaniile de Marketing vs. Realitate:

Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram

Reporter Sfin: Întrebarea mea este în aparență simplă și în esență complicată…

De unde provine această experiență de care menționează grupul Nordis în promovarea sa din acest printscreen?

Și menționez acest lucru având în vedere că firmele de management hotelier și turism sunt de 2, maxim 3 ani pe piață.

Dr. Kristine Bago: Iar acest lucru înseamnă de fapt poate maxim un sezon estival cu 2-3 luni de prezență și exploatare în piață, căci știm cu toții că nu există activitate în nicio companie chiar din momentul lansării acesteia, mai ales în acest domeniu – HoReCa.

În primul an trebuie să te faci cunoscut pe piață, să îți creezi un brand, să începi să închei contracte cu stakeholderii, deci având în vedere momentul înființării acestor firme – unul destul de recent, este imposibil să existe o experiență care să valideze cele de mai sus.

Iar aici nu fac referire la compania fanion a grupului – Nordis Management SRL, care are ca obiect de activitate dezvoltarea (promovarea) imobiliară, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, fiind înființată în anul 2008.

Cu toate că nici măcar acest cod CAEN 4110 – Dezvoltare (promovare) imobiliară, ce presupunedezvoltarea proiectelor de construcții, pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice și fizice pentru realizarea proiectelor de construcții în vederea vânzarii ulterioare NU atestă o experiență relevantă în „management hotelier și turism” precum menționează grupul Nordis în promovarea sa proprie.

 De asemenea, compania dedicată acestui segment privind managementul hotelier și partea de turism – Nordis Hotel SRL (CUI 41758950), având ca obiect de activitate conform codului CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, adică asigurarea cazării de scurtă durată, de obicei zilnică sau săptămânală, pentru vizitatori. Cazarea este asigurată în camere de oaspeți și apartamente mobilate. Unitățile clasificate aici asigură servicii zilnice de curățenie și oferă musafirilor o gamă de servicii suplimentare cum ar fi servicii de asigurare a hranei și băuturilor, parcare, servicii de spălătorie, camere de gimnastică și piscine, facilități recreative și facilități pentru conferințe și convenții.

Această clasă include:

  • hoteluri
  • hoteluri din stațiuni balneare
  • hoteluri cu apartamente
  • moteluri

 înregistrează în anul înființării (2019), exact cum am menționat mai sus vizavi de companiile noi lansate pe piață, 0 activitate.

Iar în anul 2020, această companie bifează, rând pe rând, toate elementele unei companii insolvabile / nebancabile: 

  • Cifră de Afaceri / Venituri = 0 lei
  • Capitaluri proprii negative = -22,769 lei
  • Cheltuieli = 20,828 lei
  • Rezultat Financiar – Pierdere = 20,828 lei
  • Casa și conturi la bănci = 2,274 lei
  • mediu de salariați = 1.

*Pentru anul 2021 această companie nu figurează încă cu datele financiare depuse pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Reporter Sfin: Dar cum se poate ca marele grup Nordis să dețină o firmă cu un capital subscris vărsat de doar 1,000 lei? Parcă erau „cea mai profitabilă investiție”?

Și să aibă cash într-un cuantum atât de mic? Doar 2,274 lei?

Parcă aveau experiență?

Și asta având în vedere că totul era pe lux și opulență în grupul Nordis…

Dar dacă nici ei nu reușesc să fie profitabili și sunt pe pierderi atunci cum vor reuși clienții lor să aibe o investiție profitabilă cu un randament de 7%?

Dr. Kristine Bago: De aceea este bine să verificăm orice tip de informație cu surse oficiale.

Reporter Sfin: Ce înseamnă o companie „bancabilă / nebancabilă”?

Dr. Kristine Bago: Problema „bancabilității firmelor  nu poate fi descrisă ca un termen tehnic, nefiind stipulată în vreun dicționar economic, ci este una de natură practică, care definește starea unei firme de a putea fi în situația de a contracta o finanțare bancară. 

Dacă o firmă poate obține o finanțare bancară la nevoie înseamnă că este „bancabilă”.

Mai precis, îndeplinește anumiți indicatori financiari monitorizați de bancă, care atestă din punctul acesteia de vedere că firma va avea capacitatea de a rambursa împrumutul contractat și accesoriile aferente (dobânda, comisioanele, eventualele penalități etc.).

Băncile verifică temeinic cifrele raportate de companii înainte de a lua decizia de creditare: dacă firma este nou înființată sau are istoric, dacă are cifra de afaceri în creștere, dacă înregistrează profit sau nu, etc.

Principală problema a lipsei de „bancabilitate a firmelor care solicită o finanțare o constituie capitalurile negative.

Reporter Sfin: Ce înseamnă acest lucru?

Dr. Kristine Bago: Să pornim de la definiția capitalurilor proprii.

Capitalurile proprii reflectă dreptul acționarilor asupra activelor firmei, după deducerea tuturor datoriilor. Aceasta înseamnă practic ce le-ar rămâne efectiv asociaților în cazul lichidării firmei, după valorificarea tuturor activelor și achitarea tuturor datoriilor.

Capitalurile proprii conțin:

  • capitalul social 
  • primele de capital
  • rezervele firmei
  • rezultatul exercițiului financiar curent
  • rezultatul exercițiilor precedente

Ex.: Pentru o firmă care are:

  • Capital Social = 200 lei, cum este situația majorității micro-companiilor românești
  • Rezerve Legale = 40 lei (Nivelul Minim = (20%*Capitalul Social; 5%*Profitul Contabil)

dacă înregistrează pierdere (curentă și din anii precedenți) mai mare de 240 lei, va ajunge la capitaluri proprii negative.

Reporter Sfin: Așa cum ați menționat mai sus, această companie are toate caracteristicile unei companii „nebancabile”: este nou-înființată, nu are o cifră de afacere în creștere – de fapt nici măcar nu are una, veniturile sale fiind 0, nu a înregistrat profit, are capitaluri proprii negative și un cont de cash mai mult decât modest; la fel ca și cuantumul capitalului subscris vărsat.

Dr. Kristine Bago: Iar acest lucru înseamnă că în scenariul în care aceste investiții sub forma achiziției camerelor de hotel supuse regimului de inchiriere ulterioară cu un „randament de 7% și un venit lunar pasiv de până la 1,000 EUR” (conform printscreen-ului de mai jos) nu va deveni realitate, clienții nu vor obține aceste beneficii, chiar dacă există clauze contractuale în acest sens, deoarece această companie nu este solvabilă și nici bancabilă. (adică nu va putea contracta un împrumut de la bancă ca să-și onoreze obligațiile)

Având în vedere factorii externi imposibil de controlat (caracterul sezonier al zonei, implicațiile sanitare ale pandemiei, contextul politic actual de război, criza economică) nu cred că poate cineva garanta nici măcar supraviețuirea în acest domeniu – HoReCa, greu încercat în ultimii 2 ani, în niciun caz nu se poate garanta un venit lunar sau un asemenea randament, dacă ne raportăm la cadrul actual, pentru ca nimeni nu poate ști cum evoluează lucrurile în acest sector și care va fi următorul cadru legislativ aplicabil și impactul aferent.

Pe lângă acest aspect, aș mai adaugă că nu există nicio asociere între firmele de management hotelier și turism ale grupului Nordis și un alt brand cunoscut din domeniu care ar putea conduce la această validare pe baza know-how-ul și a experienței deținute de cealaltă parte.

Reporter Sfin: Ca să continuăm cu termenii utilizați de dvs., ce definește o companie insolvabilă?

Întreb acest lucru având în vedere și cererea de insolvență depusă de un creditor al companiei fanion a grupului – Nordis Management SRL?

Dr. Kristine Bago: Conform definiției oferite de articolul 5 din Legea nr. 85/2014, „insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile”. 

Ca și deznodământ – ce începe cu insolvență, se poate termina cu faliment, acesta fiind următoarea procedură în procesul de recuperare a prejudiciului de către creditori, care presupune lichidarea averii debitorului pentru acoperirea pasivului (datoriilor), urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat.

Reporter Sfin: Deci Nordis dezvoltă proiecte de milioane de EUR, concomitent, în mai multe faze și în cadrul mai multor proiecte imobiliare, dar NU au bani să își achite datoriile către creditori / furnizori, iar aceștia depun cereri de intrare în insolvență.

Dr. Kristine Bago: Corect.

Pe care apoi le retrag subit, a doua zi, motivând că ar fi existat o „greșeală”.

Mă întreb dacă ar putea, cineva, măcar din „greșeală” să creadă acest lucru.

A depune o cerere de intrare în insolvență pentru o companie, nu este o joacă de copii, nu este un click undeva într-un program, ci necesită o anumită documentație, implicarea unor alte terțe părți (avocați, administratori etc.) deci nu putem spune că poate fi emisă din „greșeală”.

Reporter Sfin: Poate cuvântul „greșeală” este sinonim cu „putere” aici…

Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram                                                              

Dr. Kristine Bago: „Produs financiar sigur” este o exprimare care denotă:

  • lipsa unor cunoștiințe economice – deoarece niciun bun/serviciu nu este 100% sigur, fiind purtător de riscuri

SAU

  • dorința de manipulare a realității, în vederea obținerii unor interese colaterale. (atragerea clienților)

„Randament garantat de 7%” este un statement care coroborat cu situația macroeconomică actuală generată de mai mulți factori externi – imposibil de controlat (criza sanitară – pandemia de Covid 19, economică, geo-politică – războiul de la granițele țării) se transformă, ca în matematică, din enunț în probabilitate.

Este cunoscut faptul că în pandemie, domeniul HoReCa a avut cel mai mult de suferit.

Firme cu renume și experiență deja dovedită pe piață au dat faliment sau au înregistrat pierderi colosale datorită restricțiilor impuse în această perioadă, ce au redus drastic activitatea acestora.

Unii proprietari au folosit tot capitalul propriu pentru a putea supraviețui.

Reporter Sfin: Asta în condițiile în care NU au promis „randamente garantate”…

Dr. Kristine Bago: Exact.

De altfel, dacă ne uităm pe cifrele acestor companii, această „garantare” acordată NU este susținută și de solvabilitatea grupului Nordis, indiferent la care companie din grup ne raportăm.

Capitalurile proprii ale acestor companii, precum puteți vedea mai jos, nu ar putea susține, în eventualitatea repetiției scenariului pandemic din ultimii 2 ani sau apariției altor evenimente de natură să modifice cursul previzionat, un asemenea randament.

Reporter Sfin: Cu alte cuvinte, praf în ochi…

Dr. Kristine Bago: Pentru a putea oferi randamente garantate (și aici nu mă refer la cele din comunicatele de presă – pe care le poate acorda oricine, dacă scrie 2 fraze) companiile trebuie să aibe un nivel confortabil de wealth – fără datorii către furnizori / stakeholderi, litigii cu clienți etc.

Reporter Sfin: Dar conform lui g4media.ro, grupul Nordis are mai multe procese deschise de furnizori care NU au fost plătiți, clienți care solicită rezilierea contractelor, creditori care au deschis procedura de insolvență către companii din grup etc.

Dr. Kristine Bago: Chiar și în scenariul optimist, un asemenea randament, este, în opinia mea, raportat la experiența inexistentă a acestui Grup vizavi de acest concept nou abordat, faptul că nu există nicio asociere cu vreun alt brand care să ofere know-how-ul lor vizavi de această strategie, contextul macroeconomic expus mai sus și inflația aferentă acestuia de 14%, lipsa capitalului propriu care să garanteze financiar aceste randamente promise, dar și natura activității – sezonieră (maxim 3 luni pe an), unul NESUSTENABIL.

Reporter Sfin: Deci ori se întâmplă ceva ori nu se întâmplă, rezultatul este același: un asemenea randament nu poate fi „garantat”, în acest caz.

Dr. Kristine Bago: Ceea ce confirmă afirmațiile mele de mai sus este și promovarea recentă a grupului Nordis care își schimbă statementul inițial din „produs financiar sigur (…) venituri pasive lunare de până la 1,000 euro” în „520 euro venit garantat / lună”.

Adică jumătate.

Venitul garantat la început cu surle și trâmbițe a scăzut brusc cu aproape 50%, odată cu apropierea termenului de livrare a apartamentelor.

Coincidență sau nu? Decideți voi.

 Promovare inițială                                                    Promovare recentă

Reporter Sfin: Parcă era garantat… și cel inițial…

Dacă nici măcar ei nu mai cred ce spun sau nu pot susține ce spun și simt nevoia sa modifice, este clar că nu poate fi vorba despre ceva credibil.

 Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram                                                              

Dr. Kristine Bago: Revin din nou asupra dezideratului ce este cunoscut sub formă de axiomă în mediul de business:

„Orice tranzacție economică este purtătoare de riscuri.”

Să afirmi despre un tip de investiție că este „fără riscuri” alături de sintagma „în perioade de inflație” este definiția perfectă a minciunii, luând în considerare principiul de mai sus, cunoscut chiar și de un elev de liceu, din clasa a XI-a, care îl învață în primele lecții de la materia denumită „Economie”.

Reporter Sfin: Eu am o nelămurire vizavi de modul de stabilire prin care grupul Nordis se dovedește a fi „cea mai profitabilă investiție imobiliară” conform titlului de la digi24.ro.

Dr. Kristine Bago: Deși în articol se realizează o comparație între diverse tipuri de investiții, superlativul „cea mai profitabilă” – „investiție imobiliară”, nu este justificat în vreun fel sau demonstrat, raportat și la celelalte companii de profil, pe baza performanțelor sau a altor indicatori financiari care să conducă la emiterea unei asemenea rezoluții.

De altfel, întreg articolul este consemnat cu eticheta „Articol susținut de Nordis”, ceea ce „explică” apariția acestui titlu convenabil.

Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram

MAMAIA                                                            

Reporter Sfin: În spatele evenimentelor „grandioase” și a investițiilor „garantate” din pix după cum am observat, în cadrul proiectelor Nordis de la Mamaia există probleme cu autorizațiile de construire – dat fiind faptul că regimul de înălțime conform autorizației a fost depășit, fapt ce a rezultat, ca un boomerang, în alte probleme vizavi de obținerea autorizațiilor de branșare la utilități. Iar aceste probleme au condus la întârzierea dării în folosință a apartamentelor.

Dr. Kristine Bago: Acești clienți au așteptat încă din 2019 să devină proprietari și în fapt, nu numai pe hârtie, deși au achitat 95% din valoarea apartamentelor!

Din păcate, majoritatea dintre aceștia erau proprietari pe etaje inexistente în autorizația de construire a clădirilor dezvoltate de grupul Nordis!

Clienții au semnalat discrepanțele și neconcordanțele identificate între promisiunile Nordis și realitate, însă se pare că a fost prea târziu.

Aceștia s-au ales doar cu promisiunea grupului Nordis ca „problema” se va rezolva.

Când? La Sfântul Așteaptă, precum în titlu…

Ce este intrigant este că deși nu au finalizat aceste proiecte, grupul Nordis a început să construiască alte 6 blocuri tot în Mamaia…

Și să organizeze Recepții fastuoase care să conducă, probabil, la ideea că ansamblurile au fost finalizate.

De aceea este foarte important să realizăm o verificare în prealabil a dezvoltatorului atunci când dorim să achiziționăm un imobil / să facem o investiție imobiliară de acest tip, pentru a evita astfel de cazuri.

Am scris în urmă cu o lună un articol despre cum să ne ferim de aceste „Țepe” din Imobiliare, alcătuind în acest sens un Ghid Practic în 5 pași. (Sursa: AICI)

La PASUL nr.1 se află procesul de Due Diligence asupra Dezvoltatorului.

După cum se poate observa, în cazul în care clienții ar fi solicitat anterior semnării antecontractului (promisiunii de vânzare-cumpărare) un Extras de Carte Funciară (CF) asupra acestor imobile realizate de dezvoltatorul în cauză, s-ar fi descoperit aceste neconcordanțe – precum lipsa autorizației de construire pentru etajele în cauză, etc. și, cel mai probabil, aceste contracte NU ar mai fi fost încheiate.

Reporter Sfin: Dar și situația dezvoltatorului, conform primelor puncte stipulate de dvs. prin care se putea verifica situația financiară a acestor firme, precum am putut observa la firma analizată de către dvs. mai sus, lipsa experienței în domeniu, detectarea litigiilor cu anumiți furnizori / alți clienți etc., care ar fi condus, probabil, la același deznodământ expus de dvs. mai sus – evitarea achiziției imobilelor.

 Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram

BRAȘOV

Reporter Sfin: Un alt semn ca „paradisul” Nordis este doar un norișor imaginar…

Cum să construiești ansambluri de milioane de euro fără să plătești terenul aferent, ajungând chiar să fi executat silit de către furnizor?

Dr. Kristine Bago: Revin asupra importanței scanning-ului asupra dezvoltatorului de la care dorim să achiziționăm un imobil / să realizăm o investiție imobiliară, întrucât existența unor cazuri similare, ar trebui să ne conducă la un mare semn de întrebare cu privire la veridicitatea informațiilor expuse de acesta, cu implicații directe asupra investiției în cauză și a avantajelor urmărite – de ambele părți.

 Campanii de Marketing Nordis Group                                      Realitate

LinkedIn, Instagram

SINAIA

Reporter Sfin: Revenim din nou la problema Autorizației de Construire, care, se pare că este o problemă prezentă în mai toate proiectele dezvoltate de Nordis și care împiedică astfel procesul de recepție, precum se poate observa și în cadrul ansamblurilor din Sinaia, cu toate că în campaniile de promovare, dezvoltatorul pare că ignoră complet aceste „detalii”, prezentând procesul de predare a imobilelor ca urmându-și cursul programat de finalizare.

Dr. Kristine Bago: Da, iar pe lângă această problemă, există neconcordanțe și în privința compartimentării imobilelor – din nou țin să punctez aici aspectele menționate la Nordis Mamaia, în care solictarea unui CF anterior momentului vânzării, ar fi ajutat clienții păgubiți să nu treacă prin situații precum cele descrise în acest printscreen – în care apartamentele lor au dispărut din schița imobilului, în urma unor reconfigurări, deși acestea au fost vândute către ei, iar avansul a fost deja achitat.

Reporter Sfin: În legătura cu veridicitatea informațiilor din campaniile de promovare ale grupului Nordis m-am lămurit. Pe principiul: Vorba multă, sărăcia omului…

Dr. Kristine Bago: Și la figurat, dar și la propriu…

Reporter Sfin: Dar în legătură cu informațiile financiare raportate de companiile din grupul Nordis ce ne puteți spune?

Dr. Kristine Bago: În tabelul de mai jos, puteți regăsi toate companiile din grupul Nordis:

  • 12 SRL -uri
  • 1 Fundație
  • 1 Asociație de Proprietari
  • 2 SRL-uri clonă – Fără Personalitate Juridică

Reporter Sfin: De ultimul tip recunosc că nici măcar nu am auzit vreodată.

Dr. Kristine Bago: Menționez că pentru anul financiar încheiat la 31.12.2021 nu există informații înregistrate cu privire la situațiile financiare pentru nicio companie din grup.

Datele prezentate în tabele au fost extrase de pe următoarele site-uri: Ministerul de Finanțe, Risco și ListaFirme.ro.

După cum se poate observa, sunt 8 companii înființate în 2020, majoritatea înregistrând doar cheltuieli de constituire după cum se poate vedea și în tabel, fără a exista o cifră de afaceri/venituri, deoarece așa cum am mai specificat – în primul an, este destul de greu să se înregistreze activitate pe orice companie, dar mai ales în acest domeniu – HoReCa.

Reporter Sfin: Cu 0 angajați, bineînțeles.

Dr. Kristine Bago: Repet, pentru început și primul an de funcționare, acest aspect nu constituie o anomalie.

În schimb să spui ca ai experiență în domeniul managementului hotelier și al turismului, să vii cu un produs nou pe piață fără un brand consacrat în domeniu, o experiență, un istoric și o expertiză în acest sens, (și aici nu mă refer la construcțiile realizate de acest dezvoltator, ci strict la domeniile menționate mai sus) și să garantezi și randamente & venituri pasive a căror cuantum il schimbi de la o perioadă la alta; având în vedere tabelul de mai sus – mie se pare utopic și nesustenabil.

Continuăm cu firma de arhitectura *Nordis Arhitectura S.R.L. care înregistrează rezultate mediocre am putea spune, dar având în vedere obiectul său de activitate (7111 – Activitati de arhitectura), care nu are legătură cu subiectul analizei, în sensul validării informațiilor promovate de grupul Nordis, poate fi trecută cu vederea, neexistând niciun impact în acest sens.

Trecem la *Nordis Best Construct S.R.L., înființată în 2012, ce se ocupă cu „4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” și care îndeplinește toate condițiile unei firme insolvabile/nebancabile:

  • Cifra de afaceri a scăzut în 2020 cu 91% față de 2019
  • Înregistrează pierderi din anul 2017, în 2020 cu 24% mai mult decât în 2019
  • Datoriile au crescut în 2020 cu 132% față de 2019
  • Există Capitaluri proprii negative în 2020 cu 114% mai mult decât în 2019 (când erau tot negative)
  • Rezerva de Cash este insuficientă dacă ne raportăm la cuantumul Datoriilor, Cheltuielilor Totale

Compania *Nordis Hotel S.R.L. a fost analizată la punctele anterioare.

Ultima *Nordis Management SRL are:

  • Cuantumul Datoriilor în 2020 cu 236% mai mult decât în anul 2019
  • Venituri Totale în valoare de 867.565 lei, care dacă ar fi să le corelăm cu procentul de avans plătit de clienți în printscreen-urile de mai sus, ar însemna să regăsim aproximativ aceeași sumă, având în vedere declarațiile acestora conform cărora au plătit avansuri și de 95%, dar pe linia de Cash regăsim doar 4% din această sumă.

Reporter Sfin: Cum este posibil? Unde sunt restul banilor?

Dr. Kristine Bago: Unde sunt doar proprietarii știu, sau cel puțin așa ar trebui conform poziției pe care o dețin…

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here