Noile tarife RCA: Cele mai mari reduceri de preţ sunt operate la maşinile de până în 1,4 L şi la categoria de vârstă 41-50 de ani

0
1849
Firmele de asigurare sunt obligate să efectueze constatarea daunelor, în cazul unui accident, acolo unde doreşte păgubitul, nu doar la centrele de constatare a daunelor, iar maşina poate fi reparată îm orice service doreşte păgubitul

Noile tarife de referinţă anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru persoane fizice se împart în şapte categorii stabilite în funcţie de capacitatea cilindrică a autoturismului şi în cinci categorii în funcţie de grupa de vârstă a şoferului.

Tarifele de referinţă pentru persoane fizice anunţate de ASF arată că cea mai mare reducere o au maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, în medie de 17,8% pentru toate categoriile de vârstă şi cele până în 1.200 de cmc, unde reducerea medie dintre tariful maximal operat în prezent şi cel de referinţă care va intra în vigoare din 19 mai este de 16,8%. La restul categoriilor de autovehicule, tarifele de referinţă sunt mai mici cu ceva puţin peste 13%. Excepţie fac maşinile de lux, de până în 2.500 de cmc şi peste, unde reducerile sunt în jur de 8%.

Tarifele de referinţă sunt tarife orientative, în calculul cărora s-a inclus prima de risc, rezervele de daune neînregistrate, cheltuielile de administrare ale asigurătorului limitate la 25% din valoarea primei şi o rată de profit de 3%. În funcţie de aceste procente vor fi stabilite tarifele RCA de către asigurători. Asiguraţii vor putea compara astfel tariful dat de asigurător şi tariful de referinţă pentru a alege o variantă optimă. În cazul majorărilor de tarif, asigurătorii vor trebui să explice şi să justifice întemeiat scumpirea printr-o notă trimisă ASF.

Aşa cum a explicat Cornel Coca Constantinescu, prim vicepreşedinte al ASF, în momentul în care un client primeşte trei oferte peste tariful de referinţă va şti că este client cu risc ridicat. Constantinescu arată că prin noua lege s-a creat şi un mecanism de protecţie a clienţilor cu risc ridicat.

Un client cu risc ridicat se poate adresa Biroului auto (BAAR), ai cărui membri sunt asiguratori RCA, şi i se va calcula un nou tarif de primă care ar trebui să fie la nivelul tarifului de referinţă plus factorul “N”. Factorul “N” va fi un procent care va fi stabilit ulterior de ASF prin norme metodologice ca procent din tariful de referinţă. Acest procent se adaugă tarifului de referinţă din categoria în care este inclus clientul şi distribuit pentru a primi asigurarea la unul dintre asigurătorii membri BAAR, în funcţie de cota de piaţă deţinută. Practic, asigurătorii care au cotă de piaţă mare vor primi mai mulţi clienţi cu risc ridicat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here