Noile legi, ce vor intra in vigoare de la 1 ianuarie, obliga romanii cu masini sa treaca mai des pe la ITP

0
1490

De la 1 ianuarie 2018, romanii posesori de masini vechi vor fi nevoiti sa faca inspectia tehnica periodica mai des decat pana acum, in schimb, noile reguli ii favorizeaza pe romanii cu masini noi- acestia nu vor fi nevoiti sa faca la fel de multe drumuri la ITP. Un act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial prevede noi reguli pentru Inspecţia Tehnică Periodică. Mai exact, maşinile vor putea trece ITP-ul cu defecte considerate minore, dar dacă se constată defecte mai grave, acestea trebuie remediate în maximum 30 de zile.

„În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială. În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe periculoase, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială”, se precizează în Legea nr. 260/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică, care se va aplica de la 20 mai 2018.

Mai concret, defectele sunt considerate minore atunci cand “n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore”. Legea care este acum în vigoare nu are prevederi de acest fel.

De asemenea, în cazul mașinilor cu o vechime de cel putin 12 ani, ITP-ul va fi necesar anual, nu o dată la doi ani, ca pana acum. Pe de altă parte, mașinile noi vor avea de trecut primul ITP abia după trei ani de la înmatriculare. Aceste reguli nu se aplică de la 20 mai, ci chiar de la 1 ianuarie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here