Noi recorduri la ROBOR. Indicii la trei luni şi şase luni ating noi valori maxime

0
963

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei şi în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, indicele ROBOR la trei luni,creşte până la 2,79%, faţă de 2,77%, un nou record al ultimilor trei ani şi şapte luni, iar indicele ROBOR la şase luni atinge o nouă valoare maximă a ultimilor trei ani şi şapte luni, 2,92%.

Indicele ROBOR 3M atinge astfel maximul ultimilor trei ani şi şapte luni. Mai precis, este cea mai ridicată valoare din 14 octombrie 2014, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 2,89%. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, indicatorul era la 0,91% pe an. Acesta va urca în continuare, pentru sfârşitul anului sunt estimări de peste 3%.

ROBOR la şase luni a crescut la 2,92%, faţă de 2,89%,  şi ajunge la un nou maxim al ultimilor trei ani şi şapte luni .

Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni. BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut cu 0,4 puncte procentuale, la 2,98% pe an, iar indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 3,03% pe an, de la 3,01% pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here