No. 1 in TOPUL SINECURIȘTILOR din România: Domnul Ioan Nani. Directorului General de la Antibiotice Iași SA îi este frică să își dezvăluie fabuloasa sumă câștigată în anul 2020, așa că recurge la PHOTOSHOP, dar noi recurgem la INTELIGENȚĂ și am aflat cam cât a câștigat

0
2993

UPDATE la articolul: Salariu incasat in 2020 de 1,713,592 RON pentru Ioan Nani, directorul general de la Antibiotice Iasi… si sinecuri de peste 10,000 RON/luna pentru membrii CA

Reporter Sfin: Domnul Ioan Nani ocupă un „loc călduț” prin funcția de Director General al companiei de stat Antibiotice Iași SA încă din 2009, dar și ca vice-președinte al Consiliului de Administrație al acestei companii.

Dacă ne îndreptăm atenția însă către averea strânsă de acesta în ultimii ani prin prisma poziției pe care o deține și care, indirect, este remunerată și din banii noștri – ai cetățenilor, am aflat următoarele:

  • În 2017, conform declaraţiei de avere din 2018, directorul general al companiei Antibiotice Iași SA,dl Ioan NANI, a fost remunerat cu 392.942 lei, adică o medie de 32.745 lei/lună. (SURSA: AICI.)
  • În 2018, conform declaraţiei de avere din 2019, directorul general al companiei Antibiotice Iași SA, dl Ioan NANI, a fost remunerat cu 597.820 lei, adică o medie de 49.818 lei/lună. (SURSA: AICI.)
  • În 2019, conform declaraţiei de avere din iunie 2020, directorul general al companiei ANTIBIOTICE SA, Ioan NANI, a fost remunerat cu 280.592 lei, adică o medie de 106.716 lei /lună. (SURSA:AICI – Dar iată că cei care se ocupă de imaginea directorului general de la Antibiotice Iași SA au făcut tot posibilul să nu se înţeleagă câți bani a primit acesta în acest an, de parcă nu i-ar fi obţinut într-un mod corect – cel puțin aşa arată declaraţia de avere de pe site-ul companiei, după cum puteți vedea, având o lizibilitate ce lasă intenționat „de dorit”. Pe principiul noroc că există Photoshop – merge şi la PDF-uri, pentru cei care nu au aflat!)
  • În 2020, conform declaraţiei de avere din iunie 2021, lucrurile se schimbă radical – se pare că dl Ioan Nani „s-a supărat”și alege să își steargă complet suma câștigurilor salariale. (SURSA:AICI.)

Întrebarea legitimă este următoarea: Dacă suma câștigată ar fi corectă, transparentă, de ce ar recurge cineva la un asemenea gest?

Pe principiul „frica păzește pădurea”, haideți să vedem ce înseamnă mai exact termenul de „pădure” pentru dl Ioan Nani și de ce se teme acesta să îl dezvăluie.

În acest sens vă întreb direct – știți vreo posibilitate, în calitate de auditor financiar, prin care putem afla ce sumă ascunde Directorul General de la Antibiotice Iași SA de „ochii curioșilor”?

Specialist: Având în vedere că acesta a optat pentru „omisiunea” intenționată a remunerației salariale aferentă anului 2020, conform declarației de avere submit-uită către ANI (Autoritatea Națională de Integritate) în acest an, suma exactă nu o putem afla, în schimb putem afla suma aproximativă.

Reporter Sfin: Cum? O să vă rog să ne oferiți mai multe detalii în acest sens, chiar dacă sunt tehnice.

Specialist: Putem realiza un assessment (adică o evaluare aproximativă) în acest sens și voi explica mai jos pașii de realizare, sursele și concluziile aferente.

  1. Voi porni analiza cu cel mai important raport al oricărei companii – Raportul privind Situațiile Financiare Individuale pentru anul încheiat la 31.12.2020. (SURSA: AICI.- pag. 36)

După cum se poate vedea și în print screen-ul de mai sus, în raport se precizează în cadrul Notei 7 – Cheltuieli cu beneficiile angajaților, cine face parte din conducerea societății (e.g.: Consiliul de Administrație & Conducerea Executivă), dar și care este suma totală a salariilor primite de aceștia în anul 2020, adică 5,944,782 RON.  (se prezintă conform legislației financiare în vigoare, comparativ, și anul 2019 – 4,123,733 RON.)

Tot în acest raport (pag. 17) se prezintă și componența conducerii societății din punct de vedere numeric:

  • 5 Membrii ai Consiliului de Administrație (CA)
  • 10 Membrii ai Conducerii Executive. (CE) (din care unul, este, evident, Directorul General)

Pentru a afla punctual cine face parte din conducerea societății, voi trece la analiza altor surse precum:

  1. Site-ul companiei Antibiotice Iași SA, conform căreia cei 5 membrii ai CA sunt:
  • Lucian Timofticiuc – Presedinte CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  • Ioan Nani – Vice-presedinte CA, Administrator Executiv, Neindependent
  • Ionel Damian – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  • Catalin Codrut Popescu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  • Mihai Trifu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  1. Raportul Administratorilor aferent anului 2020 – publicat în 03.2021: (SURSA: AICI. – pag. 30-31), conform căreia cei 5 membrii ai CA sunt:
  • Lucian Timofticiuc – Presedinte CA, Administrator Neexecutiv, Independent (aici, după cum se poate vedea, s-a strecurat chiar o greșeală in Raportul Administratorilor, întrucât și conform declarațiilor de avere, acest domn este Președintele CA, dar în textul acestui raport apare ca și „membru”, deși este clar că orice CA trebuie să aibe un președinte, iar din cei 5 menționați aici, nimeni nu are titulatura aceasta – deci este limpede că este o greșeală textuală.)
  • Ioan Nani – Vice-presedinte CA, Administrator Executiv, Neindependent
  • Ionel Damian – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  • Elena Calițoiu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent
  • Nicolae Stoian – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent

Reporter Sfin: Iată deci că nu se „pupă” datele. Până la urmă care sunt totuși cei 5 membrii ai Consiliului de Administrație? (CA)

Specialist: Cei 5 sunt de fapt cei 7, pentru că dacă mergem mai departe cu analiza, putem observa conform declarațiilor de avere ale acestora depuse la ANI, că toți fac parte din CA, cel puțin în anul 2020:

  1. Lucian Timofticiuc – Presedinte CA, Administrator Neexecutiv, Independent

      (SURSA: AICI.)

  1. Ioan Nani – Vice-presedinte CA, Administrator Executiv, Neindependent (SURSA: AICI.)
  2. Ionel Damian – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent (SURSA: AICI.)
  3. Catalin Popescu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent (SURSA: AICI.)
  4. Mihai Trifu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent (SURSA: : AICI.)
  5. Elena Calițoiu – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent (SURSA: AICI.)
  6. Nicolae Stoian – Membru CA, Administrator Neexecutiv, Independent (SURSA: AICI.)

Trecem la Conducerea Executivă, care conform datelor prezentate pe site-ul companiei, este formată din:

  1. Ioan Nani – General Manager
  2. Ovidiu Bataga – Marketing & Sales Director
  3. Cornelia Moraru – Production&Industrial Strategies Director
  4. Paula-Luminita Coman – Finance Director
  5. Daniela Pascariu – Quality Assurance Director
  6. Liviu Vatavu – Legal &Corporate Governance Director
  7. Darius Giorgiani Agafitei – Business Development Director
  8. Mihaela-Denis Galatanu – HR Director
  9. Carmen Iustain – R&D Director
  10. Ionel Susanu – Logistics Director

Acum voi explica raționamentul folosit de mine în realizarea assessmentului din tabelul de mai jos:

  1. Am pornit de la suma totală a salariilor conducerii societății, formată din Consiliul de Administrație și Conducerea Executivă stipulată în Situațiile Financiare Individuale pentru anul 2020 (Financial Statements Report)
  1. Am inclus toți participanții la această sumă – prin identificarea lor directă din mai multe surse, precum am menționat mai sus. (e.g.: declarațiile de avere depuse la ANI pentru 2020, Raportul Administratorilor pentru 2020, site-ul companiei)
  1. Am recompus suma salariilor stipulată la punctul 1, atât pentru 2019, cât și pentru anul 2020, prin:

A). Pentru anul 2019:

– am menționat cuantumul indemnizației unui membru al CA, conform declarațiilor de avere ale unor membrii care au stipulat acest lucru în declarația de avere (în număr de 2), iar pentru ceilalți membri care nu au făcut-o, am trecut aceeași remunerație, (aceștia fiind în număr de 2, printre care și dl Ioan Nani, iar având în vedere acest lucru, suma salariului menționată pentru anul 2019 – de 1,280,592 RON este cu siguranță mai mare) iar pentru Președintele CA, care a procedat la fel, am trecut, conform indemnizațiilor similare din practică – o sumă dublă – în practică existând și cazuri de sume triple, dar făcând o medie rezonabilă, am rămas la această sumă.

– pentru salariile celor din Conducerea Executivă, unde aceștia nu sunt obligați la depunerea declarației de avere (cu excepția Directorului General), am trecut suma salariului aferent poziției pe care aceștia o dețin în companie, conform unor site-uri care se ocupă cu astfel de studii pe baza de surveys privind suma salariului în România (Col.E și F)

B). Pentru anul 2020:

având în vedere că în acest an, toți membrii CA au ales să își steargă suma aferentă salariilor conform declarațiilor de avere depuse la ANI, am făcut următoarea estimare:

Între suma salariilor conducerii din 2019 și 2020 există o diferență pozitivă (o creștere) de 44%. (Col.E)

Am extrapolat această creștere totală și la nivel individual – atât pentru cei 10 membrii din Conducerea Executivă, cât și pentru cei 7 din Consiliul de Administrație, pe baza sumelor din 2019. (Col.H)

  1. Conform assessement-ului realizat, și având în vedere și datele aproximative privind salariile celor 10 membrii ai Conducerii Executive, am ajuns la următoarele concluzii:

a). pentrut 2019: Am recompus suma salariilor stipulată în Situațiile Financiare cu o marjă de eroare de 13%. (548,107 lei)

b). pentrut 2020: Am recompus suma salariilor stipulată în Situațiile Financiare cu o marjă de eroare de 10%. (570,720 lei)

Reporter Sfin: O marjă de eroare de 10% pe anul 2020 este total nesemnificativă…

Și acum întrebarea cea mai așteptată de toți:  Cam cât este SALARIUL dl Ioan Nani în anul 2020?

Specialist: Așa cum se poate vedea și în print screen-ul de mai jos cu assessment-ul, salariul aproximativ al dlui Ioan Nani în anul 2020 este de 1,850,000 lei.

O altă dovadă că dl Ioan Nani o duce bine în anul 2020 – conform declarației sale de avere este determinat și de faptul că tot în anul 2020 își deschide și un cont în EUR, unde depune 83,200 EUR, adică 416,000 RON (aproximativ 25% din suma totală câștigată în anul 2020) și un cont in RON, sub forma unui depozit de 305,695 RON. (aproximativ 17% din suma totala câștigată in anul 2020)

*Tabelul cu assessmentul realizat în privința salariului dlui Ioan Nani

Reporter Sfin: Pe principiul „ban la ban trage”…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here