Nivelul contribuţiei pentru pensie în acest an este de 68.400 lei pe an

0
1231

Depunerea Declaraţiei unice aduce noi reguli inclusiv pentru plata contribuţiilor pentru pensii, stabilind un prag minim raportat la salariul minim pe economie, dar lăsând loc pentru raportarea la salariul maxim din sectorul public.

Potrivit draftului Declaraţiei unice, persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente – exceptându-le pe cele provenite din drepturi de autor – se trece de la sistemul de stabilire a CAS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică).

“Persoana fizică face evaluarea  pentru încadrarea ca plătitor CAS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent”, se arată în document.   273.600 lei/an, cel mai mare salariu din sectorul public   Astfel, dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau egal cu echivalentul a 12 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei, persoana fizică  “datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară  – de stabilit dacă şi venitul ales se plafonează la nivelul celui mai mare salariu din sectorul public ( 273.600 lei/an)”.

Altfel spus, contribuabilul poate opta pentru plata minimă a contribuţiei pentru pensie, respectiv 5.700 lei/an, sau pentru cea mai mare, raportată la cel mai mare salariu din sectorul public, care ar fi de 68.400 lei/an (echivalentul a 15.200 euro, la un curs de 4,5 lei/euro). Pe de altă parte, dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mic de 22.800 lei persoana fizică nu datorează CAS conform Codului fiscal (se poate asigura facultativ la CNPP).

Ministerul Finanţelor precizează că, din acest an, se merge pe autoimpunere. “CAS se stabileşte prin Declaraţia unică de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales”, se arată în document.   Plăţile contribuţiilor pentru pensii se pot face oricând până la data scadentă – 31 martie 2019, termen până la care se pot efectua rectificări, în funcţie de venitul realizat. Astfel, dacă, la 31 martie 2019, venitul realizat este mai mare decât venitul estimat declarat prin Declaraţia unică (mai mare sau egal cu 22.800 lei), nu se stabilesc diferenţe de CAS. Cu alte cuvinte, statul nu impune plata suplimentară a contribuţiei pentru pensie.

Dacă plăteşti mai mult, statul nu-ţi dă banii înapoi, dar îţi majorează stagiul de cotizare   Dacă venitul realizat în 2018 este mai mic decât 22.800 lei, “CAS plătit se valorifică în sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzătoare a stagiului de cotizare”. Asta înseamnă că, dacă o persoană a câştigat în 2018 mai puţin decât salariul minim pe economie, dar a apucat să declare că va plăti contribuţiile pentru pensii la valoarea de 22.800 lei, statul nu-i va restitui diferenţa, dar îi va majora stagiul cotizare raportat la suma plătită în plus.  Dacă venituri realizat este mai mare sau egal cu 22.800 lei, dar contribuabilul a estimat că va câştiga mai puţin, contribuabilul datorează CAS pentru anul precedent, iar în Declaraţia unică alege venitul bază de calcul  cel puţin egal cu salariul minim. Termenul de plată este 31 martie, data depunerii Declaraţiei unice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here