Nicio bancă nu poate concura cu CAR-ul: acesta oferă 5% dobândă pentru economii şi nu percepe impozit sau comision

0
1292

Casele de Ajutor Reciproc, alternativa ceauşistă a tradiţionalului CEC, s-au modernizat în ultimii 27 de ani, s-au constituit în asociaţii şi au făcut parteneriate internaţionale şi au ajuns să ofere dobânzi şi de 5% pe an pentru economiile proprii şi credite până la cinci ani. Conform Codului Fiscal, economiile membrilor înscrişi în CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare sau comisioane de tipul celor percepute de bănci. Dobânzile la bănci sunt de la 0,01 la 1,25% pe an.

CAR-urile funcţionează pe teritoriul României în baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru funcţionarea organizaţiilor non-guvernamentale şi legea 93 privind funcţionearea IFN-urilor, conform declaraţiilor lui Florin Simion, director executiv al Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR).

Aceste instituţii financiare de tip nou funcţionează ca nişte asociaţii şi principala diferenţă faţă de vechiul CAR este dată de faptul că nu mai trebuie să economiseşti o perioadă de timp o sumă fixă pentru a obţine un împrumut. În plus, dacă vrei să economiseşti, economiseşti, dacă vrei să te împrumuţi, te împrumuţi, fără ca cele două acţiuni să fie condiţionate una de existenţa celeilalte.

„După ce ai plătit o taxă de membru al CAR-ului pentru care optezi poţi să începi să faci depuneri în fondul social. Nu este vorba de depozit, deoarece conform legii nu avem voie să atragem depozite, este un fond social unde depunerile fiecărui membru sunt recompensate cu o dobândă anuală care diferă de la CAR la CAR, de la 1% până la 5%, în funcţie de politica fiecărui CAR”, a declarat Florin Simion. Taxa respectivă este un modică, de 5-7 lei sau 10 lei, maximum 20 de lei.

De asemenea, dacă membrul CAR doreşte să îşi retragă la un moment dat depunerile şi nu are vreun împrumut în derulare, ele îi sunt puse imediat la dispoziţie de către asociaţie fără să fie taxate cu impozitul de 16% pe câştig,ca în cazul băncilor. În plus, nu există sumă fixă de depunere sau perioade impuse, ca în cazul băncilor.

Menţionăm că, la ora actuală, dobânzile la depozitele bancare ale populaţiei sunt cuprinse între 1,25 şi 0,01%.

Odată devenit membru al asociaţiei poţi solicita şi un împrumut în baza veniturilor individuale, inclusiv pensii. Astfel, ratele împrumuturilor sunt de 40-60% din veniturile lunare (fără a fi scăzut coşul zilnic de consum), iar dobânzile la aceste împrumuturi variază de la 10% la 25%. Sunt şi CAR care oferă promoţional şi împrumuturi cu dobândă de 7-8%. Chiar dacă nu eşti condiţionat de existenţa unor depuneri în fondul social, existenţa acestora uşurează obţinerea împrumutului.

Aşa cum arată Florin Simion, împrumutul mediu la CAR este de 1.200 de euro pe o perioadă de maximum cinci ani pentru a evita default-uri. De altfel, 80% din totalul activelor de 65 de milioane de euro ai federaţiei o reprezintă împrumuturile. „Avem totuşi un procent de 9% de împrumuturi neperformante pentru că, oricâtă grijă ai avea, tot se întâmplă ceva şi cineva nu plăteşte. Când apar semnele de default atenţionăm mai întâi clienţii, giranţii, iar dacă nu reuşim aşa, mergem pe calea instanţei şi a executorilor judecătoreşti”, a declarat Florin Simion.

FEDCAR are strânse în federaţie 22 de CAR-uri la nivelul întregii ţări, cu 76.000 de membri şi 65 de milioane de euro active. Casele de ajutor reciproc se întreţin din diferenţialul de dobândă la împrumuturi şi la depunerile din fondul social.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here