NEUROPATIA DIABETICĂ ÎN ROMÂNIA

0
328

PROF. DR. GABRIELA RADULIAN, DR. CLAUDIA SIVU  – U.M.F. „Carol Davila” Bucuresti

Neuropatia diabetică, cea mai răspândită complicație microvasculară a diabetului zaharat și cea mai comună formă de neuropatie în țările dezvoltate, caracterizată printr-un grup heterogen de  tulburări neurologice cu manifestări clinice diverse, este întâlnita cu o prevalență ce variază între 13,1% (ADA 2019) și 16-87% (IDF 2019) la nivel mondial. Aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet zaharat vor dezvolta o formă de neuropatie diabetică, iar studiile au relevat faptul că prevalența neuropatiei periferice in prediabet este de până la 18%; aceste cifre sunt importante având în vedere faptul că la nivel mondial previziunea pentru anul 2045 este de peste 700,2 milioane de pacienți cu diabet zaharat. Neuropatia diabetică determina  50-70% din totalul amputațiilor non-traumatice de membre inferioare. De asemenea fiecare creștere cu 1% a hemoglobinei glicozilate este legată de o frecvență mai mare de 10-15% a apariției neuropatiei diabetice periferice.

Studiul PREDATORR desfășurat în Romania a concluzionat că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalență de 18,4%, iar prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%. Se estimează că la 20 ani de la debutul diabetului zaharat de tip 1, aproximativ 30% dintre pacienți dezvoltă neuropatie autonomă cardiovasculară, în timp ce în tipul 2 acest procent creste până la 60% după 15 ani de evoluție a bolii. Având în vedere că mai mult de jumătate din pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt diagnosticați concomitent cu complicații deja instalate, micro sau macrovasculare, consecințele pe termen lung sunt grave nu doar prin manifestările multiple și scăderea calității vieții pacienților, ci mai ales datorita interventiei teraputice tardive care crește riscul instalării unor modificari ireversibile.

Recunoașterea, diagnosticarea și tratarea precoce a neuropatiei diabetice îmbunătățește semnificativ simptomatologia și crește calitatea vieții, dar cu toate acestea depistarea neuropatiei este nerealizată în cadrul îngrijirii primare, iar formele de neuropatie diferite de polineuropatia diabetică distală senzitivo-motorie sunt chiar și în prezent subdiagnosticate și puțin abordate terapeutic.

Factorii majori de risc ai neuropatiei diabetice periferice includ durata diabetului sau a stadiului de prediabet, controlul glicemic precar și vârsta, urmate de hipertensiunea arteriala, dislipidemie, obezitate și sindromul metabolic. Printre factorii suplimentari se numără tabagismul cronic, rezistența la insulina, hiperinsulinemia și mulți alții. O parte dintre acești factori de risc sunt modificabili prin simpla schimbare a stilului de viață, oferind astfel șansa de a interveni prompt și de a preveni/încetini progresia bolii.

Neuropatiile diabetice reflectă fidel complexitatea diabetului zaharat și necesitatea abordării multidisciplinare a complicațiilor (cu echipe ce implică specialiști diabetologi, cardiologi, gastroenterologi, chirurgi vasculari, ortopezi, fizioterapeuți, podiatri, precum si psihologi care să ofere consiliere adecvată), de preferința în stadiile incipiente, având ca scop principal creșterea calității vieții pacienților. Este foarte important acest aspect deoarece în prezent, datorită multitudinii de noi metode de tratament mai avansate și cu mai puține efecte adverse, rezultatele obținute pentru pacienți sunt mult mai bune decât în anii precedenți. Prevenția apariției neuropatiei diabetice sau încetinirea progresiei printr-un control glicemic optim (îmbunătățirea controlului glicemic la pacientul cu diabet zaharat de tip 1 reduce incidența polineuropatiei diabetice periferice cu aproximativ 78%, în timp ce la persoanele cu tip 2 cu doar 5-9%), un stil de viață sănătos (activitate fizică, dietă echilibrată), rămân cele mai bune strategii care trebuie implementate de către pacienți, iar educația lor in ceea e privește boala și înțelegerea complicațiilor asociate, are rol decisiv în succesul sau eșecul pe termen lung al managementului acesteia.

Identificarea tuturor proceselor care intervin în modificările la nivel neuronal (stresul oxidativ, disfuncția mitocondrială, inflamația, activarea căii poliol, glicarea nonenzimatică a proteinelor structurale, alterarea neurotrofinelor) explică arsenalul larg de terapii patogenice studiate: inhibitori de aldozo-reductază, antioxidanți, inhibitori de protein-kinaza C, vasodilatatoare, mioinozitol, peptid C. Pe lângă opțiunile terapeutice consacrate deja, cu efect demonstrat pe mecanismele patogenice și respectiv pe simptomatologia dureroasă, cum ar fi prima linie terapeutică reprezentată de duloxetin, pregabalin, gabapentin, alături de acidul alfalipoic, benfotiamină, antidepresivele triciclice, opioidele, alte opțiuni mai noi de tratament sunt reprezentate de analgezice noi – lacosamide, mirogabalin, gelul cu clonidină, plasturele cu capsaicină, plasturele cu lidocaină, anticorpii anti-NGF (nerve growth factor) – Tanezumab sau Fulranumab, inhalațiile cu canabinoizi. Cu acțiune pe mecanismele patogenice mai există ca și opțiuni terapeutice Metanx-ul (combinație între L-metilfolat, metilcobalamină și piridoxal-5-fosfat, cu tolerabilitate crescută), ARA 290 (analog de eritropoietină, eficient în îmbunătățirea senzației de parestezie, sensibilitate termică, alodinie), Actovegin (îmbunătățește utilizarea oxigenului și glucozei la nivel nervos, efectele apar după un timp mai îndelungat de folosire, fără efecte adverse). Ca metode de tratament non-farmacologic, pot fi mentionate TENS (stimulare electrică nervoasă transcutanată), FREMS (stimulare electromagnetică nervoasă transcutanată), electroterapia „high tone” (stimulare externă cu frecvențe înalte a mușchilor), acupunctura.

Daca în ceea ce privește neuropatia diabetică distală senzitivo-motorie diagnosticarea și abordarea terapeutică se realizeaza în mod uzual în cabinetele de diabetologie, celelalte forme ale neuropatiei diabetice (cardiovasculară, gastrointestinală, genito-urinară, sudo-motorie, oculară)  sunt subdiagnosticate și influențează în mod negativ major calitatea vieții pacientului atât în stadiul preclinic cât și sub forma clinic manifestă. Tratamentul neuropatiilor autonome include o gamă largă de medicații printre care enumerăm: midodrina, droxidopa, prokineticele, betanecol, inhibitorii de fosfo-diesterază, alfa-blocanți, alături de dispozitive precum stimularea electrică gastrică prin dispozitive implantabile chirurgical, dispozitive cu vacuum sau proteze peniene pentru tratamentul neuropatiei genito-urinare, cateterizări vezicale la intervale regulate.

Concluzionând, neuropatia diabetică, una din cel mai frecvent întâlnite complicații la pacienții cu diabet zaharat și totuși subdiagnosticată atât la nivelul țării noastre cât și la nivel mondial, încă pune probleme de tratament clinicianului și continuă să afecteze în mod negativ calitatea vieții pacienților. Este necesară implementarea unor programe de screening, alături de o abordare multidisciplinară, holistică, pentru tratamentul cât mai precoce și cât mai eficient chiar înainte de apariția simptomatologiei.

Bibliografie:

  • Rodica Pop-Busui, Andrew Boulton, Eva L. Feldman, Vera Bril, Roy Freeman, Rayaz Malik, Jay Sosenko, Dan Ziegler. Diabetic neuropathy: a position statement by the American Diabetes Association. Diabetes Care 2019; 40:136-154.
  • IDF Diabetes Atlas 9th edition
  • Chicharro-Luna E., Pomares Gomez FJ., Ortega-Avila AB., Cohena-Jimenez M., Gijon Nogueron G. Variability in the clinical diagnosis of diabetic peripheral neuropathy. Prim Care Diabetes. 2019 Jun 14. S1715-9918(19)30146-9.
  • Mota M, Popa SG, Mota E, et al. Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study. J Diabetes 2016; 8:336-344.
  • Dorota Zozulinska-Ziolkiewicz, Aleksandra Araszkiewicz. Peripheral diabetic neuropathy: better prevent that cure. 2019 March 29. DOI: 10.20452/pamw.14773.
  • Wajeeha Shahid, Ravi Kumar, Anam Shaikh, Sham Kumar et all. Comparison of the efficacy of Duloxetine and Pregabalin in pain relief associated with diabetic neuropathy. Cureus. 2019 Jul; 11(7): e5293.
  • Ziegler D. et all. Efficacy and safety of lacosamide in painful diabetic neuropathy. Diabetes Care. 2010 Apr; 33(4): 839-41.
  • Vinik A. et al. Efficacy and safety of mirogabalin (DS-5565) for the treatment of diabetic peripheral neuropathic pain: a randomized, double-blind, placebo and active comparator controlled, adaptive proof-of-concept phase 2 study. Diabetes Care. 2014 Dec; 37(12): 3253-61.
  • Papanas N., Ziegler D. Emerging drugs for diabetic peripheral neuropathy and neuropathic pain. Expert Opin Emerg Drugs. 2016 Dec;21(4):393-407.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here