Nepotisme şi coincidenţe la  ANRE

0
1914

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, după ce săptămâna trecută nora deputatului PSD a trecut de examenul scris, a anunţat că Nicoleta Iancu a trecut şi de proba interviului.

Iulian Iancu a constituit o Comisie parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, instituţie condusă acum de fostul său coleg de partid, Dumitru Chiriţă. Deşi a terminat ancheta în primăvară, nu există nici acum raportul cu concluziile acesteia.

Nicoleta Iancu este angajată a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în postul de Expert la Serviciul relaţii publice şi comunicare, după ce a susţinut interviul în faţa Comisiei de Evaluare şi a obţinut un punctaj de 95,67 puncte, potrivit unei informări a ANRE.

În data de 6 noiembrie, ANRE informa că Nicoleta Iancu a trecut de proba scrisă. Atunci, patru persoane au susţinut această probă pentru a ocupa postul de expert în cadrul serviciului de relaţii publice şi comunicare. Dintre toţi, doar Nicoleta Iancu a fost admisă.

Informaţii despre angajarea nurorii lui Iulian Iancu la ANRE au circulat în piaţa de energie încă din primăvară.

În mai, ANRE confirma faptul că Nicoleta Tortolea (numele de fată al nurorii lui Iulian Iancu) este angajată la ANRE, dar în altă funcţie faţă de cea de acum, cea de “expert relații publice în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, începând cu luna ianuarie 2018”.

Atunci însă, poziţia sa nu era bătută în cuie, pentru că a fost angajată la cabinetul preşedintelui ANRE, post din care putea dispărea când se schimba preşedintele.

ANRE chiar a explicat atunci: “În conformitate cu prevederile Ordinul ANRE nr. 139/2014, cu modificările și completările ulterioare, personalul Cabinetului președintelui ANRE este numit sau eliberat din functie de către presedinte”.

Comunicatul ANRE, din mai, la întrebarea despre natura activităţii Nicoletei Tortolea:

“Asigură consiliere si asistenţă în activitatea preşedintelui, vicepreședintilor, precum si celor cinci membri ai Comitetului de reglementare, atribuții detaliate la art. 28 si 29 în Regulamentul de organizare și funcționarea al ANRE (cu modificările și completările ulterioare), care poate fi consultat la pagina de internet a autorității”.

ANRE este instituţia care oferă printre cele mai mari salarii din România

În ceea ce priveste salariul, evident că raspunsul a fost că aceasta este o informaţie confidenţială. Nicoleta Tortolea a lucrat la Amicom, o firmă care oferă servicii de comunicare strategică.

Iulian Iancu a anchetat ANRE

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, una dintre cele mai vocale persoane în ceea ce priveşte elaborarea legilor pentru pieţele de energie electrică şi gaze natural, a înfiinţat, în toamna anului trecut, o Comisie de Anchetă asupra activităţii ANRE. Din octombrie şi până în februarie, Comisia prezidată de iancu a audiat zeci de persoane, din ANRE, alte instituţii, directori în companii de stat şi private, sindicalişti.

“Am ajuns să finalizăm un material de 7.000 de pagini. Avem în jur de 70 de pagini de concluzii şi propuneri. Aşa cum am spus de la început, nu ne-am concentrat asupra persoanelor. Nu acesta a fost obiectivul nostru, însă am desprins lucruri extrem de importante, unele grave, şi, de asemenea, propuneri care credem noi că ar putea să creeze efecte pozitive în întreg sectorul energetic. (…) Începând de săptămâna viitoare o să vă facem, printr-o prezentare publică, sinteza concluziilor şi propunerilor”, a declarat Iancu la Parlament.

Însă, după această dată, nu a apărut niciun raport oficial cu sinteza acelui raport. Au apărut câteva informaţii “scurse”, dar nu există încă un raport oficial trimis Parlamentului.

Nu este pentru prima dată când apar situaţii de rudenie la ANRE. După ce actualul preşedinte al instituţiei, fostul parlamentar PSD Dumitru Chiriţă, a fost numit în această funcţie, a apărut informaţia că în instituţia pe care o conduce lucrează şi fiica sa, Ioana Chiriţă, la departamentul juridic. Ioana era deja angajată ANRE când Dumitru Chiriţă a fost nominalizat preşedinte, deci noul şef al Autorităţii nu poate fi acuzat că şi-a angajat fata în instituţie.

La ANRE era angajată, la serviciul contecios, Anne Marie Rilling, o apropiată a unul fost preşedinte al Autorităţii, Marius Dan Plaveti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here