Nedepunerea la timp a situaţiilor financiare de către firme, atrage sancţiuni serioase pentru acestea

0
3214
firme

Operatorii care întârzie fie şi cu numai o zi depunerea situaţiilor financiare vor fi amendate, sancţiunile mergând până la dizolvarea firmei în cazul în care întârzierea este mai mare de 60 de zile.

Un ordin al Ministerului Finanţelor Publice, publicat deja în Monitorul Oficial, prevede sancţiuni serioase pentru firmele care întârzie depunerea situaţiilor financiare la Fisc.

Potrivit Ordinului MFP nr. 470/2018 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale MFP, precum şi pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial, companiile sunt obligate să depună situaţiile financiare pentru anul 2017 până la 30 mai 2018.

Potrivit legislaţiei în vigoare, societăţile comerciale sunt nevoite să transmită situaţiile financiare pentru anul 2017, în cel mult 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Potrivit Legii contabilităţii, se poate aplica o amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 şi 15 zile lucrătoare, pentru o întârziere între 16 şi 30 de zile lucrătoare sancţiunea fiind cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, amenda pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare fiind cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.   În ceea ce priveşte întârzierile de peste 60 de zile lucrătoare, sancţiunea ce poate fi aplicată este dizolvarea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here