Naționalizarea Pilonului II de pensii va adopta modelul maghiar sau pe cel polonez?

1
1547
pensii-private

Întrebarea este, nu dacă o vor face, ci cum o vor face. Nu va fi o nationalizare fatisa, cum respinge LiviuDragnea ideea, ci una ”împachetată” modern, o șansă pe care ți-o oferă de fapt socialiștii. Așa de pildă cum a făcut guvernul maghiar, care a frăgezit mai întâi populația, după care a venit cu soluția ”salvatoare”.

La noi operațiunea de frăgezire a început în vara trecută, când ministrul Finanțelor (atunci), Ionuț Mișa declara senin: ”Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acestui an”. A urmat Olguța Vasilescu, la o întâlnire cu ușile închise: In 2008 s-a dat posibilitatea sa optezi pentru pilonul I sau II de pensii. “Nu este foarte bine ce s-a intamplat!  Intotdeauna Statul va completa pensile!”.

 Reacția administratorilor fondurilor de pensii este mai degrabă una stearsa după ce Ralucăi Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii,i-a fost retrasa autorizatia de director general, iar NN Pensii a fost amendată cu 750.000 de lei pentru simplul motiv că instituția și-a anunțat clienții despre discuțiile publice privind o posibila naționalizare a fondurilor de pensii private. Ea a dat in judecata autoritatea de supraveghere in luna decembrie a anului trecut. De notat că ASF a reacționat de o asemenea manieră după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat căa Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să actțoneze foarte dur în cazul NN.

În Ungaria, discuțiile au început aproape la fel. Mai întâi s-a discutat despre o posibilă naționalizare, dar premierul Orbán a ieșit public declarând că respinge o asemenea propunere, DAR angaților li se va oferi posibilitatea de a continua să rămână la Pilonul II sau de a-și transfera fondurile la Pilonul I, cel administrat de Stat. Orban nu a omis să precizeze că cei care vor opta să rămână cu contribuțiile la Pilonul II vor face “un lucru foarte periculos” care îi va costa la pensie. În plus, premierul maghiar a convins  oamenii că  de fapt administrația pe care o conduce este cea care le oferă oamenilor libertatea de alegere față de guvernele anterioare (care nu permiteau transferuri între fondurile Pilonului I și II). De asemenea, Orban s-a referit la Pilonul II ca la un joc de noroc, spunând că cei care contribuie la fondurile private de pensii își joacă de fapt economiile la ruletă!

În final, Guvernul ungar s-a declarat mulțumit- după expirarea termenului de o lună de zile în care să-și manifeste opțiunea, doar 3,3% dintre contributori au preferat să rămână în Pilonul II al sistemului de pensii. Fondurile acumulate de cei care nu și-au exercitat dreptul de alegere au fost transferate automat în fondul de pensii controlat de stat.

”Oferta generoasă” a Guvernului Orban a fost însoțită de câteva măsuri ”ajutătoare”. Dacă rămâneai la Pilonul II pierdeai dreptul la pensie de stat (estimată la 70% din viitoarea pensie, contributorii primind doar partea furnizată de pilonul privat de pensii.) Deși aceste persoane urmau să fie tăiate de la pensia de Stat, angajatorii lor erau obligați să achite o primă de 24% fondului național de pensii (ulterior denumită taxă de pensie). În același timp, guvernul a lansat o campanie media activă, indicând, printre alte amenințări, posibilitatea prăbușirii sistemului de pensii public-privat.

Anterior acestei măsuri, un raport guvernamental difuzat în spațiul public  justifica necesitatea reformării sistemului de pensii, pe fondul uneo dezechilibre macroeconomice.

FMI a avertizat executivul ungar “sa nu se bazeze pe imbunatatirea temporara a a situatiei bugetului public de pensii, obtinuta in urma acestui transfer” si a reiterat ingrijorarea sa “privind utilizarea unor sume din activele returnate in sistemul public pentru acoperirea altor cheltuieli bugetare curente”. Degeaba.

Guvernul polonez a anunțat în vara lui 2016 cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimii 20 de ani, prin desfiinţarea pensiilor administrate privat, aşa-numitul Pilon II, potrivit Reuters.

Conform legislaţiei de anterioare, o agenţie de stat colecta cea mai mare parte din contribuţiile obligatorii ale angajaţilor la sistemul de pensii. O mică parte din aceste contribuţii mergea la fondurile private de pensii, denumite în poloneză OFE, care sunt gestionate în principal de jucători străini, precum Nationale Nederlanden (NN), Aviva, AXA şi MetLife. Aceste fonduri deţineau până la 80% din acţiunile unor companii şi erau responsabile pentru aproximativ 20% din capitalizarea bursei de la Varşovia.

Potrivit planului anunţat Guvernul de la Varşovia urma să transfere un sfert din activele de 140 de miliarde de zloţi (35,2 miliarde de dolari) deţinute de fondurile private de pensii către un singur vehicul de investiţii denumit Fondul Demografic de Rezervă, iar fondurile private OFE vor fi închise. Banii urmau să fie investiţi de un manager desemnat de Guvern, iar Executivul va putea să utilizeze activele fondurilor de pensii pentru a reduce datoria publică.

Guvernul polonez a scos în dezbatere publică un plan de înființare a unui sistem de pensii privat, bazat pe contribuțiile angajatorilor, inspirat de modelul american „401k”, ca parte a reformei pensiilor.

Noul sistem face parte dintr-un plan mai amplu de reformare a sistemului de pensii, care presupune transferul a 75% din activele fondurilor de pensii existente în conturi de pensii individuale și preluarea restului de către un fond „de rezervă demografică” de stat.

Sistemul nou de fonduri private prevede ca angajații să economisească, în mod voluntar, 2% din salariile lor în conturi de pensii libere de taxe, iar angajatorii să adauge încă 1,5% din veniturile angajaților lor, cu opțiunea pentru ambele părți să facă economii suplimentare de 4,5% din salariu, potrivit Bloomberg.

Guvernul ar oferi bonusuri celor care participă la program în valoare totală echivalând cu 264 milioane de euro (la cursul actual, sau 1,1 mld. zloți) în 2019, ajungând la 3 miliarde zloți pe an (720 mil. euro) în următorii ani, potrivit sursei citate.

Dincolo de avantajele variantelor de tip 401k, consacrate în SUA sau Marea Britanie, noul sistem riscă, însă, să majoreze costul total al forței de muncă pentru companii, spun analiștii citați de Bloomberg.

De asemenea, succesul inițial al sistemului ar da ocazia guvernului să preia mai multe active de la fondurile de pensii existente.

Acum mai bine trei ani, guvernul polonez a naționalizat deținerile de titluri de stat ale fondurilor private de pensii (circa 36 de miliarde de dolari).

Potrivit planului 401k, denumit așa după secțiunea respectivă din codul fiscal american, contribuțiile la economiile pentru pensie sunt furnizate de un angajator și deduse din salariul angajatului înainte de impozitare, până la limita anuală de 18.000 de dolari. Proiectul prevede o limită de 30% pentru investițiile străine și un nivelul maxim al comisioanelor pentru administratorii de active de 0,6% din active.

Toate detaliile pe:

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22402112-pilonul-pensii-vor-alege-modelul-maghiar-sau-cel-polonez.htm

1 COMMENT

  1. “Dacă rămâneai la Pilonul II pierdeai dreptul la pensie de stat (estimată la 70% din viitoarea pensie, contributorii primind doar partea furnizată de pilonul privat de pensii.)” Am senzatia ca nici voi, de fapt cei de la hotnwes, nu spuneti tot !? Cum adica sa pierzi un drept pt care ai cotizat pana la acel moment !? Poate ca de la acel moment incolo nu mai ai dreptul al pensie de stat, adica pentru viitor. Cu alte cuvinte imi calculezi pensia de stat pentru contributiile mele pana la acea data, urmand ca de acum incolo sa contribui doar la pilonul 2, daca aleg acest lucru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here