Mult zgomot pentru nimic: 9 miliarde de lei pentru o scădere de doar 0,01% a Robor

0
1159

Banca Nationala a României (BNR) a împrumutat băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei printr-o operațiune de piața monetară de tip repo cu scadență la 7 zile. Urmarea interventiei BNR?  A doua zi indicele Robor la trei luni, în funcție de care se calculează majoritatea dobânzilor la creditele în lei a scuzut la 1,79%, cu 0,01% mai puțin decât cu o zi înainte. Este însă o mișcare care a stăvilit creșterea indicelui după 15 zile consecutive. La începutul lunii septembrie, Robor la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că deciziile privind Robor se iau dimineaţa, la ora 11.00, pentru a doua zi, cand se vor vedea efectele deciziilor luate cu o zi inainte. Ultima creştere a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor luate inainte de acordarea imprumutului, de aceea nu a scăzut.

„Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus şi anterior că creşterea dobânzilor este inevitabilă. Mişcările acestea bruşte vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.

Împrumutul pe care l-a acordat BNR băncilor comerciale a fost prima operațiune derulată de Banca Centrală după sfârșitul lunii august 2015, când băncile au împrumutat 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here