Motivul incredibil al diferenței uriașe-total nejustificată- dintre salariile de la stat și cele de la privat  

0
584

Claudiu Năsui, deputat USR, explică de unde vine diferența colosală dintre salariile de la privat și de la stat. În luna septembrie, salariul mediu net la stat a fost de 4.235 lei, în timp ce la privat salariul mediu net a fost de doar 2.218 lei, arată deputatul USR.

„Sunt bugetarii cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferenţă care tot creşte?”, se întreabă parlamentarul USR.

Într-o postare pe contul său de Facebook, citată de Digi24, Claudiu Năsui explică:

„Salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (stat şi privat). La stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. O diferenţă de 2.017 lei net. Salariul mediu la stat în luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis este cu 91% mai mare)”.

„De ce această diferenţă? Pe scurt, cu cât este cineva mai aproape de centrii de putere în stat, cu atât i se întâmplă lucruri mai bune: salarii mai mari, pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanţă, zi scurtă vineri, cursuri de «formare continuă» la mare şi la munte, etc. Diferenţa aceasta enormă o ştiam deja. S-a scris despre ea şi cu ocazia legii salarizării. Doamna Olguţa Vasilescu chiar ne dădea şi o explicaţie a acestui lucru. Angajaţii statului, ne spunea ea, sunt plătiţi mai bine pentru că sunt mai bine pregătiţi decât restul românilor. Evident că nu este aşa, ei sunt doar blindaţi cu hârtii. Dacă ar fi fost, într-adevăr, mai bine pregătiţi, am fi văzut asta atunci când interacţionăm cu statul. Am fi văzut ceea ce ei tot numesc «performanţă» în funcţia publică. Am fi văzut educaţie de calitate, sistem de sănătate care nu te omoară, kilometrii de autostradă şi nu doar kilometrii de studii de fezabilitate care nu se materializează în nimic. Nu am fi văzut manuale şcolare avizate chiar de ministerul educaţiei, dar pline de greşeli ridicole”, mai scrie deputatul USR.

Acesta arată şi că, mai importantă decât diferenţa în sine, este evoluţia acesteia. „Dacă în ianuarie 2017, când a venit PSD-ALDE la guvernare, salariu mediu în privat era de 1.966 lei şi cel de la stat de 3.320 lei, exista deci o diferenţă de 1.354 lei. Acum, această diferenţă a crescut la 2.017 lei. Adică însăşi diferenţa între cele două salarii a crescut cu 49%. Foarte mult”, scrie Năsui.

„Am văzut cum justifica doamna Vasilescu diferenţa dintre salarii de acum un an. Dar cum justifică creşterea atât de mare a diferenţei? Sunt bugetarii cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferenţă care tot creşte?”, îşi încheie deputatul USR postarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here