Motiv de noi conflicte sociale deschise: Mărirea indemnizațiilor parlamentarilor și ale membrilor guvernului , care se vor majora începând cu 1 ianuarie 2019

0
953

Bogdan Hossu, presedintele CNS “Cartel Alfa”, critica masurile luate in ultima vreme de Executiv. El evidentiaza ca indemnizatiile alesilor si membrilor Guvernului vor creste foarte mult de la inceputul anului viitor, fiind o discrepanta prea mare comparativ cu restul bugetarilor. Prin urmare, avertizeaza ca se vor isca conflicte sociale deschise.

“Incepand cu 1 ianuarie 2019, indemnizatiile parlamentarilor si ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al cresterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizatia domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1.890 lei pe luna, iar indemnizatia de baza a unui parlamentar creste cu cel putin 1.620 lei lunar.
Alesii nostri si numitii lor (persoanele din conducerea autoritatilor publice) reprezinta singura categorie de bugetari carora salariul le creste automat, cu fiecare crestere a salariului minim. Este o discriminare fata de ceilalti salariati bugetari, pe care am reclamat-o si la adoptarea legii, insa consensul transpartinic in ceea ce priveste privilegiile au blocat orice recurs constitutional.
Prin adoptarea OUG nr. 144/2018, inca odata Guvernul nu se gandeste la cetateni, ci numai la alesi. Ordonanta, adoptata in timpul sarbatorilor si fara nicio consultare prealabila cu partenerii sociali (asa cum am aratat aici), cuprinde masuri de inghetare a drepturilor celorlalte categorii de personal bugetar”, explica Bogdan Hossu, intr-un comunicat remis Ziare.com. 

El mai acuza Guvernul ca a luat decizii care afecteaza salariatii ignorand regulile dialogului social.

“Daca exista constrangeri bugetare, atunci prima masura trebuie sa fie eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive, plafonarea indemnizatiilor speciale si nu taierea din veniturile salariatilor care lucreaza in ture ca sa acopere deficitul masiv de personal sau in conditii de munca stresante, periculoase si riscante”, mai arata sursa citata.

Bogdan Hossu mai sustine ca o alta discrepanta extrem de grava pe piata muncii din Romania este determinata de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificata din 2011, in ciuda angajamentelor repetate si solicitarilor Organizatiei Internationale a Muncii si ale Comisiei Europene.

“Astfel, in timp ce, iata, salariile alesilor se maresc automat prin grila, odata cu cresterea salariului minim, in sectorul privat, lipsa contractelor colective si a coeficientilor de ierarhizare trage spre salariul minim alte zeci de mii de lucratori calificati si cu experienta, asa cum s-a intamplat in fiecare an de la adoptarea Legii 62, ajungand ca mai mult de jumatate dintre lucratorii din Romania sa fie platiti la minim”, explica acesta.

Hossu mai spune ca inghetarea punctului de pensie pana in septembrie 2019 si adoptarea unei legi a pensiilor care va genera discriminari intre salariatii care au contribuit diferit dar vor avea pensii identice, distrugerea pilonului II de pensii sunt alte motive de nemultumire in randul salariatilor si pensionarilor.

“Guvernul, prin lipsa totala de dialog social, prin dispretul fata de lege si fata de cetateni este direct responsabil de viitoarele conflicte sociale. O parte dintre federatiile membre ale Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel ALFA” au demarat deja procesul de consultare interna in vederea organizarii unor forme de protest la inceputul anului 2019 si procesul se va amplifica avand in vedere nemultumirile profunde ale membrilor nostri din aproape toate domeniie de activitate.
In concluzie, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” solicita convocarea de URGENTA a Consiliului National Tripartit de Dialog Social, ca o conditie minimala in vederea eliminarii conflictelor sociale deschise”,
mai arata acesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here