MORT IN UCRAINA, cat se poate de VIU IN BURGUNDIA! Pe deasupra, proprietar de castel si prosper om de afaceri…

0
1388
Le château de La Rochepot - Foto: © DeAgostini/Getty Images

Un oligarh dat dispărut în Odessa, reapare în Burgundia că prosper om de afaceri şi proprietar de castel. Jurnalistul Alexandre Duyck a încercat să desluşească misterul „fantomei ucrainene”.

Câteodată, vânturile se întorc… Bat cu putere uriaşă, aducând furtuna... Este momentul cand trebuie să fugi din calea lor… Poate, chiar, să dispari!

În octombrie 2014, Dmitri Malinovsky se îndrepta, la volanul maşinii sale, către Înalta Curte din Odessa, Ucraina. Tânărul in varstă de 32 de ani, uşor grizonat, tuns scurt, cu faţă lată şi ochelari de vedere dreptunghiulari, urma să fie audiat, a doua oară, într-un amplu caz corupție.

Odessa, orașul port al Mării Negre este cunoscut drept „regatul contrabandei, al mafiei şi al corupţiei”. De curand, șeful poliției a fost acuzat că ar fi beneficiat, în mod ilegal, de mai multe apartamente de lux. Din când în când, pe măsură ce apar schimbări politice, autoritățile ucrainene  aleg să se desprindă, brusc, de mediul infracţional şi să întreprindă investigaţii amănunţite. De această dată, ancheta a ajuns la Dmitri Malinovsky, fost consilier municipal al orașului Odessa. În timp ce se deplasa către Înalta Curte, intervine, fulgerător, accidentul… Stupid şi inexplicabil… La 24 octombrie 2014, tânărul consilier este, oficial, declarat decedat. Rapid si misterios! Cel puțin asta i se spune la secția de poliție, tinerei sale văduve. Frumoasa Alla, primeşte, din mâinile unui politist, urnă care conținea cenușa soțului său. Nimeni nu-i pune nicio întrebare. Poliția nu întreprinde nicio investigaţie. Odihnească-se în pace!

Patru ani mai târziu, în ziua de 5 octombrie 2018, satul La Rochepot, aflat în inima regiunii viticole Burgundia, zonă cu un peisaj de carte poștală, este scena unor operațiuni majore întreprinse de poliția franceză. La primele ore ale dimineţii, vehiculele de jandarmi intră pe singură stradă a cătunului care duce către cel mai important obiectiv al locului, o adevărată mândrie locală, castelul La Rochepot care datează din secolul al XII-lea. Jandarmii bat la uşa folosind inelul secular… Li se deschide şi începe percheziţia care va dura câteva ore bune. Captură este fabuloasă! Sunt găsite aproape patruzeci de piese: două mitraliere, un revolver cu un amortizor de zgomot, bijuterii, ceasuri de lux, dulapuri întregi pline cu costume Hermes, un set marca Louis Vuitton și mai multe valize pline cu bancnote de 500 de euro. Într-un garaj, poliţia descoperă un Rolls-Royce Phantom VI, model produs într-o serie scurtă, de numai 370 de exemplare, între anii 1968 și 1991, a cărui valoare este estimată la 350.000 de euro. Două cupluri aflate în castel, sunt imediat arestate. Alexandru, cetăţean al Republicii Moldova, soția sa, Ekaterina, proprietarul castelului și soţia acestuia. Locuitorii castelului abia îi cunosc, pe primii doi. Angajații i se adresează proprietarului, un tip grizonat, mic de statură, cu apelativul “domnule”. Când iese la masă, la restaurantele din zonă, obișnuiește să facă rezervările pe numele “Rodolphe”.

La percheziţie, jandarmii descoperă că “Rodolphe” are patru pașapoarte, toate false, pentru că adevăratul său nume este Dmitri Malinovsky, omul al cărui deces oficial fusese înregistrat, în urmă cu 4 ani, în Odessa.

Imediat, pe Twitter, anchetatorii se felicită pentru că l-au arestat pe “domnul de la castel”. Ei declară că au confiscat bani şi bunuri în valoare de 4,6 milioane de euro, în acest “caz de fraudă internațională și spălare de bani”. O fotografie a autoturismului Rolls-Royce Phantom VI însoțește mesajul postat. Dintre cele patru persoane arestate, Dmitri se dovedeşte a fi cel mai interesant. Pentru că nu vorbește limba franceză, a fost adus la sediul poliției un interpret, dar şi aşa, omul abia răspunde la întrebări, lăsându-şi avocatul, un tânăr specializat pe cazuri penale, să îi formuleze apărarea: „Nu, domnul Malinovsky nu este proprietarul castelului. Nu, domnul Malinovsky nu a pretins niciodată că este decedat. Această poveste reprezintă o manipulare din partea autorităților ucrainene”. După arestare, Malinovsky a fost pus sub acuzare pentru „albirea“și „utilizarea abuzivă a activelor companiei“. Ulterior a fost închis într-un penitenciar din apropiere de Chalon-sur-Saône. Omul său de încredere, Alexandru, a fost încarcerat într-o închisoare din Besançon iar cele două soții au fost lăsate în libertate, dar sub control judiciar.

 Cine este „fantoma ucraineană”?

În timpul interogatoriilor, Dmitri Malinovksy se prezintă ca fiind descendent al unei linii aristocratice ucrainene, tatăl activând în industria chimică iar mama fiind cercetător științific. Malinovsky declară că a studiat afacerile și logistica. În 2006, la doar 24 de ani, a fost ales în Consiliul Local Odessa, pe lista Partidului Regiunilor, o formaţiune politică pro-rusa, condusă de fostul președinte ucrainean Viktor Ianoukovitch și finanțata de oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu afaceri uriaşe în minerit și metalurgie, printre altele, proprietar al clubului de fotbal Chakhtar Donetsk.

În Ucraina, bătălia politică nu se dă numai la urne. În aprilie 2015, revista americană Newsweek publică o amplă anchetă privind un val de sinucideri în rândul mai multor funcționarii aleși. Opt deputați s-au sinucis în mai puțin de trei luni. În Odessa, se pare că procurorul ar fi fost aruncat de la etajul nouă al unei clădiri. “Oligarhii luptă pentru a-și păstra sau extinde influența prin executarea celor care reprezintă o amenințare”, a titrat presa. Încă de la acea vreme, chiar dacă ocupă un post modest, Dmitri Malinovsky intrase în atenţia justiției, numele său fiind citat în mai multe dosare privind cateva afaceri obscure: o uriaşă înșelătorie imobiliară, cu sute de case vândute în stadiul de proiect dar niciodată construite, un caz de mită în cadrul privatizării portului Odessa şi un contract în valoare de 13 milioane de euro pentru furnizare de îngrășăminte către o companie din Singapore, care nu a fost onorat. Laţul începea să se strângă. De ce oare s-a temut, Dimitri? De închisoare sau de… “sinucidere”? Probabil de amândouă din moment ce la sfârșitul anului 2014, îşi înscenează accidentul şi decide să fugă din Ucraina.

Le château de La Rochepot

Cu impunătoarea sa capelă, cu sala armelor și vechea bucătărie, Le château de La Rochepot a face parte din „Mecca turistică a Coastei de Azur”, împreuna cu Hospices de Beaune și Abația de Fontenay. Cocoțat pe un afloriment stâncos, Le château de La Rochepot a fost construit în anul 1180, pe ruinele casei Seniorului Montagu, Alexandru al Burgundiei. Parțial distrusă în timpul Revoluției Franceze, clădirea a rămas în ruine, până când, soția președintelui Sadi Carnot a achiziționat-o în anul 1893. În anul imediat următor președintele Sadi Carnot este asasinat de un anarhist italian iar doamna Sadi oferă castel fiului cel mare, Lazare-Hippolyte-Sadi, colonel de infanterie. Încep lucrările de restaurare. Sunt pastrate: fortificația, podul mobil, pasarela, terasă, curtea interioară şi serele. În clădirea principală, doamna Sadi amenajează o cameră decorată în stil chinezesc. Foloseste pentru aceasta mobilierul scump primit in dar din partea împărătesei Cixi, a Chinei (Tzu-Hi), de soțul său, în perioada când acesta ocupa funcţia de ministru al lucrărilor publice.

După mai mult de un secol, în anul 2014, ultima moștenitoare a familiei Carnot decide să se despartă de frumoasa proprietate. În vârsta de 64 de ani, moştenitoarea Sylvie Carnot locuiește în San Francisco, unde deține un boutique de antichităţi, in care comercializeaza mobilier vechi de grădină și gravuri botanice. Vânzarea castelului a fost încredinţată unei agenții imobiliare de lux. Printre alte detalii, anunțul de vânzare preciza că viitorul ocupant va trebui să “dovedească respectul şi angajamentul total față de conservarea castelului, pentru a putea spera că poate deveni stăpânul locului”. In scurt timp, apar câțiva cumpărători iar, la final, este acceptată oferta de 2,5 milioane de euro, venită din partea unei companii din Luxemburg.

Foto: La bâtisse vue du ciel (©Claudius THIRIET/Gamma-Rapho via Getty Images)

Minciuni menite sa adoarma vigilenta autoritatilor si a oamenilor din La Rochepot 

În sat, localnicii salută cu bucurie știrea despre vanzarea castelului. Se zvonea ca noii proprietari vor reface spatiul, vor deschide un magazin de souveniruri, poate chiar si o cafenea. In castel, ultimul magazin fusese inchis in urma cu mai bine de zece ani. “Dorinta noilor proprietari este de a revitaliza activitatea de vizitare a castelului”, declara, entuziasmat, Jerome Billard, primarul din La Rochepot, pentru  cotidianul local, Le Bien public.

La putin timp dupa achizitie, un emisar al noilor proprietari aterizeaza în Burgundia. Ekaterina Russanova, o tanara si eleganta ucraineană, in varsta de 30 de ani, se intalneste cu personalul castelului, cu primarul din La Rochepot si cu alti factori de decizie din regiune pentru a le prezenta proiectele pe care proprietarii le au în zonă. În tot acest timp, cel care cumparase proprietatea, nu s-a arătat. Urmărea totul, cu atentie, de la distanță. “El a cerut ca totul să fie făcut imediat, inclusiv toate pregatirile pentru  sărbători”, își amintește Romuald-Pouleau, gardian al locului, ca și tatăl său. Artificieri, instalatori, grădinari, electricieni, lăcătuși și chiar un oenolog au fost adusi pentru a reconstrui pivnița. Pentru suma de 230.000 euro, o firmă pariziană de arhitectură realizeaza proiectul terasei „a cărei geometrie organică are ecou in structura internă a trufelor, a inelelor de creștere ale copacilor și in ansamblul de minerale naturale, cum sunt cele de la Causeway Giant, din Irlanda, o formațiune vulcanică compusă din mii de coloane bazaltice, hexagonale”. Mecanicii din zonă visează și ei la o revigorare a activitații, așa cum se întâmplase în anul 1970, când regizorul Jean-Pierre Melville a filmat câteva scene din filmul „Cercul Roșu”, cu Alain Delon si Yves Montand, în statia service a benzinăriei locale.

Statia service a benzinariei din  La Rochepot unde s-au turnat scene din filmul „Cercul Rosu”, cu Alain Delon si Yves Montand regizat de Jean-Pierre Melville (©Delaporte Xavier/ANDBZ/ABACA)

Cine e Jupanu’, cine e Stapanu’?

După câteva luni, îşi face apariţia însuşi, Dmitri Malinovsky, adevăratul proprietar. Discret, la bordului unui Citroen C5 cu geamuri fumurii. Autoturismul de lux, Phantom, de la Rolls Royce este ascuns de privirile curioşilor. Inspiră încredere, celor din jur… Oamenii îl pot vedea, aproape zilnic, luând masa la cele mai bune restaurante din regiune. Uneori închiriază o terasă sau un restaurant, exclusiv pentru prietenii săi, unde comandă cele mai bune vinuri şi cere ca șampania să fie servită mereu rece şi proaspătă… Se întâmplă, câteodată, să bea ceva mai mult, dar cine s-ar putea simţi ofensat, aici? Înainte de toate, omul are un proiect, benefic pentru toată zonă: să-și lanseze propria marcă de vinuri, lucru perfect posibil, doar ne aflăm între colinele din jurul micuţului oraş, Beaune iar, cu bani, totul este posibil.

Pe de altă parte, felul în care se comportă Dimitri, începe să hrănească bârfele din sat. Aici, oamenii din est nu sunt foarte cunoscuţi, Burgundia fiind mai mult un habitat al americanilor și englezilor foarte bogaţi, desigur. Comercianții din regiune, însă, îi iubesc mult pe estici, mai ales pentru că aceştia plătesc, întotdeauna, cash. Pe Dimitri îl observau cu o curiozitate nedisimulată. Într-o zi, în vara anului 2016, se spune că “domnul Rodolphe” ar fi trimis un angajat de la castel, la aeroportul din Lyon, pentru a-i întâmpina soția, Alla. În acelaşi zi, a trimis un alt angajat, la aeroportul din Geneva, pentru a-i întâmpina amanta, Olga. Înzestrat genetic, Dimitri avea, cu soţia, patru copii, două perechi de gemeni, iar cu amanta, o altă pereche de gemeni. Seara, fiecare doamnă a fost găzduita în câte un hotel, diferit, din zonă, iar a doua zi, le-a invitat, pe rând, la castel, fără ca acestea să se întâlnească. “Priveşte noul cuib al dragostei noastre!”, le-ar fi spus Dimitri şi uneia şi celeilalte…

În Beaune sunt 22.000 de locuitori, iar Agenția pentru Bunuri Publice este situată în centrul orașului. Suntem departe de redacțiile pariziene baricadate în clădiri impersonale de la atacurile asupra publicaţiei Charlie Hebdo. Aici toată lumea este binevenită să servească o cafea și să-şi împărtășească povestea. În luna septembrie, 2017, un tânăr jurnalist pe nume Manuel Desbois, care a lucrat în trecut pentru Le Progrès din Lyon, este contactat de muncitorii care se plâng că nu au fost plătiți de noii proprietari ai castelului. Este vorba despre o factură de 3.000 de euro şi altele în valoare de 8.000 de euro. Oenologul jură că lui i se datorează mai mult decât dublul acestor sume. Desbois, care iubește munca pe teren, îşi ia notiţe. Povestea îl fascinează. Oamenii spun că opacitatea din jurul achiziționării castelului nu prea miroase bine. În curând, Desbois descoperă că unui alt localnic i s-ar fi oferit o valiză plină cu bancnote in schimbul casei sale. De asemenea, notează că lucrătorii responsabili cu întreținerea spațiilor de la castel nu vorbesc un cuvânt în limba franceză. Romuald-Pouleau, gardianul a demisionat pentru că noul proprietar ar fi vrut să-l plătească în numerar. Pe data de 23 decembrie, 2017, Desbois publică articolul său sub titlul “Factures impayées: le château a perdu son crédit” (Facturi neplătite: castelul și-a pierdut credibilitatea). Se spune că Biroul de Turism refuză să vândă biletele pentru vizitarea castelului La Rochepot pentru că nu ar fi încasat taxa anuală, iar frumoasa şi eleganta Ekaterina Russanova, ar fi dispărut din peisaj, fiind înlocuita cu un moldovean. Primarul nu îşi ascunde nemulțumirea: “Nu mai am nici o relație cu acești oameni”. Cuvintele sale au efectul unei adevarate bombe.

În culise, începe ancheta. In acelasi timp, Procurorul General din Kiev realizează că urna prezentată Allei Malinovsky nu a conținut, niciodata, cenușa soțului ei. Imediat, transmite către toate organele de poliţie europene, o fotografie portret a lui Dimitri Malinovsky, îmbrăcat într-un costum gri, cămaşă albă, cravată cu model regulat pe fond argintiu și ochelari cu rame aurii. Alături menţiunea: „Cine deţine informații despre suspectul din imagine este rugat să se adreseze celei mai apropiate secţii de poliție”. Europol şi Agenția Europeană de Poliție Penală, pune în mişcare mai mulți anchetatori. În Burgundia, jandarmii încep să se activeze. Unul l-a fotografiat pe Dmitri lângă castel, altul a ridicat o notă de plată de la un restaurant unde acesta a cinat în compania prietenilor cheltuind peste 9.000 de euro pe care i-a plătit cash. Au început să se intereseze dacă toţi angajații de pe domeniu sunt declarați oficial. Cu cât ancheta avansează, cu atât personalitatea ucraineanului îi fascinează pe anchetatori. În data de 5 octombrie 2018, convinși fiind că au adunat suficiente dovezi, poliţiştii şi jandarmii decid să efectueze percheziţia domeniului La Rochepot.

Cum îşi petrece timpul, într-o închisoare din Burgundia, un tânăr și puternic ucrainean?

Cu răbdare… Învaţă limba franceză citind presa locală, face sport, joacă cărți cu colegii de detentie și se uita câteva ore pe zi la posturile de televiziune, comentând „slăbiciunea “guvernului francez în confruntarea cu Jachetele galbene. De câte ori îl vizitează avocatul său, la despărţire îi spune, cu umor, în limba engleză: “Știi unde să mă găsești săptămâna viitoare! Îţi spun de pe acum ca sa stii: nu merg la Courchevel.” Pe de altă parte, este foarte precaut. În ultima vreme, era convins că noul său coleg de celulă îl spionează, pus la cale de poliție. „Sunt o victimă a zvonurilor și fanteziilor în legătură cu persoana mea“, continuă să spună prin vocea avocatului său, Diry, care îl vizitează frecvent. Dmitri Malinovsky denunță o reglare de conturi, fără a oferi nicio dovadă în acest sens. “Eu şi familia mea, suntem victime ale unui complot”, jură el. Cine ar putea să-l creadă când a locuit într-un castel din Burgundia şi s-a bucurat din plin de dulceața vieții şi de vinurile minunate ale Burgundiei. Recunoaște cu greu apetitul pentru lux şi ceasuri scumpe.

Intre timp, dosarul său a fost transferat la Jurisdicția Interregională din Nancy, unde magistrații sunt specializaţi în cazurile de criminalitate financiară, organizată.

În așteptarea încheierii anchetei și a unui proces care va avea loc, probabil în anul 2020, locuitorii din La Rochepot plâng dispariția copacilor centenari de pe domeniul castelului, tăiaţi în iarna anului 2016-2017. Partea domeniului care de obicei era deschisă publicului, a fost închisă printr-un ordin al instanței. Toată lumea care se apropie de această afacere este speriată: “Poţi să sfârşeşti foarte uşor, tăiat, într-o pădure”, suflă un avocat. Un altul adaugă: “Nu știu dacă înțelegeți cu cine avem de-a face. Sunt familii foarte bogate și foarte puternice”. În fața anchetatorilor, un fost angajat a declarat că se temea pentru viața lui: “Poţi încasa, oricant, foarte uşor, o lovitură de bâtă de baseball”. Sylvie Carnot a declarat foarte scurt, în publicaţia „Le Lournal du dimanche” că vânzarea castelului a fost o “afacere nefericită” după care nu a mai răspuns presei. Alla, soţia lui Dimitri este refugiată pe Côte d’Azur iar Olga, amanta, este plasată în arest la domiciliu, în Beaune. Nimeni nu mai ştie nimic despre Ekaterina.

La sfârșitul lunii octombrie 2018, Ucraina a cerut extrădarea lui Dmitri Malinovski, dar acesta a refuzat să se întoarcă. “Sunt în pericol acolo”, repetă el. În mod excepțional, Dmitri a cerut să rămână în detenție, în Franța, unde, după un timp, ar putea să solicite eliberarea condiționată. Trebuie spus că Partidul Regiunilor nu se mai bucură, în Ucraina, de încrederea alegătorilor după fuga conducerii în frunte cu Victor Ianucovitch. În primăvara anului 2017, magnatul Rinat Akhmetov a fost acuzat de corupție iar autoritățile i-au confiscat o parte din avere. „Într-o închisoare din Kiev”, as putea fi, oricând, victimă unui accident nefericit”, spune Malinovski. Pe de altă parte, dacă ar fi eliberat condiţionat, cine-i poate garanta că nu va avea, să zicem, un accident de mașină real, de această dată?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here