Modul de calcul al indicelui ROBOR, faţă de care sunt raportate acum ratele bancare la împrumuturile în lei, va fi modificat în întregime

0
1045

Actul normativ care modifică „taxa pe lăcomie” cuprinsă în OUG 114, ar putea fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.  

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), că actul normativ de modificare a OUG 114, cel puţin partea bancară, ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.  

Teodorovici a precizat că s-a discutat despre impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%. Şi masa impozabilă a fost redusă, prin elimiarea unei mari părţi din activele financiare.  

Cotele de piaţă ale băncilor din România : 

1.Banca Transilvania este una dintre băncile sistemice care are capital majoritar românesc. Înainte de preluarea Bancpost, BT avea o cotă de piaţă de peste 13%, iar după preluare ar putea ajunge la 16-17%.  

Preluarea Bancpost a făcut de asemenea ca BT să ajungă, la finalul lunii septembrie, în topul celor mai puternice grupuri bancare, din punct de vedere al activelor. În ceea ce priveşte profitul, BT avea, după primul semestru din 2018, un plus de 663 milioane de lei.  

2.UniCredit Bank este sucursala locală a celei mai mari bănci din Italia, iar la finalul lui 2017 banca avea o cotă de piaţă în România de 8,78%, situându-se pe locul patru. UniCredit a făcut, până la jumătatea anului trecut, un profit de 279 milioane de lei.  

3.Banca Comercială Română, deţinută de austriecii de la Erste, a fost în 2017 în topul băncilor, în funcţie de cota de piaţă, care s-a ridicat la circa 15,83%. BCR avea un profit de 697 milioane de lei, la jumătatea lui 2018.  

4.BRD – Groupe Societe Generale este o bancă deţinută de francezi, care în 2017 aveau a doua cea mai mare cotă de piaţă în România, de 13,87%. Ei au raportat un profit de 767 milioane de lei, la mijlocul lui 2018.  

5.Raiffeisen Bank este o subsidiară a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank. Banca avea o cotă de piaţă de 8,44%, la finalul lui 2017, iar până la jumătatea lui 2018 raportase un profit de 423 milioane de lei.  

6.Alpha Bank România este o bancă ce are acţionariat grecesc şi deţinea în 2017 o cotă de piaţă de 3,66%, în timp ce profitul brut la jumătatea anului trecut era de 15,6 milioane de euro (circa 70 milioane de lei).  

7.CEC Bank este cea de-a doua bancă sistemică cu capital românesc, având o cotă de piaţă de 7,41%, în 2017, şi raportând un profit brut de 122,6 milioane de lei, după primele patru luni din 2018.  

8.OTP Bank România este o sucursală locală a grupului ungar OTP Bank. La finalul anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,09%. Banca a înregistrat un profit consolidat ajustat după impozitare de 19,7 milioane lei, după primul semestru din 2018.  

9.Garanti Bank este deţinut de Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Banca avea o cotă de piaţă în România de 2,33%, la finalul lui 2017, înregistrând un profit la noi în ţară de 64,6 milioane de lei în primul semestru al acestui an.   

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor s-au întâlnit cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, ocazie cu care au văzut forma completă a propunerii de modificare a OUG 114.   

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat că în perioada următoare membrii asociaţiei vor analiza propunerea, evitând să se pronunţe asupra noii forme a actului normativ.

Este un produs complex, are şi o variantă de bonusare, şi o variantă de privire inversă vis-a-vis de creşterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte”, a spus Dănescu.  

Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a spus Dănescu.  

El a mai spus că au avut loc discuţii şi despre posibila impunere a unui ROBOR la tranzacţii.  

Se vorbeşte despre acest tip de abordare (ROBOR la tranzacţii – n.r.). Credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie. Trebuie să ne facem o părere înainte să venim în faţa dumneavoatră”, a mai spus Dănescu.  

Vor urma discuţii şi asupra activelor care vor fi scoase din baza de calcul a taxei impuse de OUG 114, iar următoarea întâlnire va avea loc după ce ARB îşi va formula punctul de vedere.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/bani/se-schimba-modul-calcul-ratelor-credite-banci-vor-plati-cele-mai-mari-taxe-harnicie-1_5c922192445219c57e747cd3/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here