Mită la Loteria Română, un fost director arestat de DNA

0
3412
Mită la Loteria Română
Gheorghe Benea, fost director general al Companiei Naționale Loteria Română, a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit comunicatului emis vineri de DNA, în același dosar care vizează fapte de corupție în legătură cu o licitație trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR a mai fost reținut Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.

Complicate la spălare de bani

De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, față de Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR — Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și luare de mită, și față de Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care au calitate de suspecți: Remus Leonard Lăzăreanu — director executiv al CNLR, la data faptei, Dan Gheorghiu — șef Birou Transport în cadrul CNLR—, ambii cercetați pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu — administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, acuzat de complicitate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată, Constantin-Brăduț Răducanu — administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani, și Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme, cercetat pentru complicitate la spălare de bani.

182 de mașini

“La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței”, spun procurorii anticorupție.

Procedura de achiziție a fost inițiată de inculpații Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu fără ca aceștia să estimeze valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile.

Introduse ulterior în caietul de sarcini

De asemenea, nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate, nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back și nu au fost luate în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanță.

Anchetatorii mai arată că de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comercială, datele fiind ulterior introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prejudiciu de 2,3 milioane lei

Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la 2.314.707 lei. Potrivit DNA, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea CNLR au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, Rîpanu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții, suma de 1,5 milioane lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehicul marca BMW, dar și 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Procurorii spun că, din toate acestea, Rîpanu a primit aproape 1,1 milioane lei în perioada iulie — septembrie 2010, cele patru autovehicule noi, dar și autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei.

Din cele patru mașini noi, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea, și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei, iar suspecta Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie.

Schema mitei

“Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu, în înțelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societății administrate de ultimul menționat, beneficiară a contractului cu loteria, o “datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. (…) Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o sumă simbolică, și autovehiculele second hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto”, explică procurorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here