Ministrul Muncii: Suntem în situaţia în care mai este nevoie de bani pentru pensii

0
1390

Guvernul este în situaţia în care mai are nevoie de bani de pensii, a recunoscut ministrul Muncii Vasilescu, ea explicând însă că banii sunt necesari pentru că în luna iulie a apărut o lege care creşte pensiile pentru două grupe pe muncă, iar acestea nu au fost incluse în bugetul pe anul 2018.

Acum suntem în situaţia că mai este nevoie de bani de pensii. De ce? Pentru că în luna iulie a mai apărut o lege adoptată de Parlament, care la grupele I şi II de muncă creştea veniturile pensionarilor. Automat când creezi bugetul României, nu poţi decât să aplici legislaţia de la momentul respectiv. Legea apărând în iulie, noi avem nevoie de bani care sunt daţi la rectificare”, a explicat Vasilescu. 

Ministrul Muncii a spus că „de aceea trebuie să înţeleagă preşedintele că este vitală această rectificare bugetară”.

Olguţa Vasilescu a reamintit de „confruntarea” pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, care a întrebat recent dacă mai sunt bani de pensii şi salarii. 

Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia, la nivel naţional, de recalcularea din oficiu a pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces, din luna octombrie. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.   Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat la circa 70 milioane de lei pe an.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici spunea că nu este adevărat că nu sunt bani de salarii şi pensii, dar chiar şi dacă ar fi adevărat, nu spui acest lucru public.

Domnul preşedinte a aprobat un buget la începutul acestui an şi ştim foarte bine că a avut atunci toate elementele de buget, toate măsurile pe care guvernul PSD-ALDE şi le-a asumat. Astfel de referiri.. sunt bani de pensii sau se prefigurează o catastrofă la nivel naţional sunt declaraţii iresponsabile. În cel mai rău caz, că ar fi ceea ce spune el adevărat, e o discuţie ce se poartă altfel, între preşedintele României, între primul ministru, într-un cadru restrâns, pentru a vedea dacă aceea e situaţia şi care sunt măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua. Chiar dacă ar fi aşa ceva adevărat, dar nu e adevărat, nu faci o aşa declaraţie. Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declaraţii”, a declarat ministrul Finanţelor.

El a precizat că sunt declaraţii care se pot face până la o anumită limită şi de aceea se discută în CSAT anumite elemente de siguranţă naţională. „Nu le iei şi le faci publice”, a precizat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here