Guvernanţii aruncă din nou pisica în ograda angajatorilor: acestia sunt obligaţi să negocieze majorările cu sindicatele, în caz contrar urmând să se ia măsuri, fără a preciza însă ce pârghii legale ar putea folosi

0
1754

După ce au modificat rapid Legea dialogului social şi s-au consultat cu o parte dintre sindicalişti, guvernanţii aruncă din nou pisica în ograda angajatorilor: dacă vor fi scăderi de salarii, Executivul nu are nicio vină.

Declaraţiile au fost făcute după ce Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (C.N.S.L.R.) – Frăţia prin care se înfiinţează un mecanism de urmărire a implementării ordonanţei de modificare a Codului Fiscal şi noilor prevederi din domeniul social, potrivit Adevărul.

“Nu mai e o problemă la Guvern, ci între angajator şi angajat. Interesul nostru nu e să scadă netul niciunui angajat din România.  Vom monitoriza cu mare atentie ce se intampla la aceste sindicate. Avem liderii acestei confederatii alaturi, vom monitoriza cu atentie ce ne spun ei si vom lua masuri in consecinta acolo unde vom vedea ca ceva nu este in regula”, a spus Vasilescu, fără a menţiona însă pârghiile pe care le-ar putea folosi împotriva angajatorilor care nu măresc brutul.

Autorităţile şi CNSLR Frăţia vor monitoriza respectarea modificărilor aduse Codului Fiscal

Guvernul a semnat luni un protocol de colaborare cu cea mai mare organizaţie sindicală din România, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (C.N.S.L.R.) – Frăţia. În baza protocolului, se înfiinţează un mecanism de urmărire a implementării ordonanţei de modificare a Codului Fiscal şi noilor prevederi din domeniul social.

„Mecanismul de monitorizare” prevede înfiinţarea, de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a unui comitet de monitorizare format din 4 persoane: una desemnată de ministrul Muncii, o alta desemnată de ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social şi alte două desemnate de preşedintele CNSRL-Frăţia.

Comitete de monitorizare vor fi înfiinţate şi la nivel judeţean, în cadrul fiecărei prefecturi, două dintre cele 4 persoane urmând să fie desemnate de prefect şi celelalte două de  preşedintele CNSLR Frăţia.

Comitetul de monitorizare organizat la nivel central va transmite comitetelor de monitorizare organizate la nivel judeţean, în termen de 15 zile de la semnarea prezentului Protocol, Regulamentul de organizare şi funcţionare a mecanismului de monitorizare care va cuprinde, fără a se limita la acestea, termene, direcţii de acţiune, realizarea schimbului de informaţii.

„În situaţia în care prezentul Protocol nu este respectat la nivel central sau judeţean, vor fi informaţi prim-ministrul, ministrul muncii şi justiţiei sociale şi ministrul consultării publice şi dialogului social. În scopul echilibrării relaţiilor de muncă, părţile vor analiza, atât la nivel local cât şi la nivel central, necesitatea modificării prevederilor legale în materia dialogului social, în vederea adaptării acestora la noile realităţi ale societăţii româneşti”, se arată în documentul semnat cu sindicaliştii.

Amintim că, printre modificările aduse Codului Fiscal se numără şi transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Pentru a nu li se diminua netul salariaţilor, angajatorii ar trebui să mărească brutul cu circa 21%, măsură care nu poate fi însă impusă angajatorilor din mediul privat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here