Ministrul Muncii a declarat că salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 lei la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Angajatorii vor plăti o taxă separată, de 2,25%

0
1258

În şedinţa de Guvern, Vasilescu a spus că este vorba despre un proiect de Hotărâre de Guvern, în primă lectură, care prevede ca „salariul minim brut să crească la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale”.   Totodată, contribuţiile sociale vor scădea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum era prevăzut iniţial.

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa spune că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

„Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului”, a afirmat ministrul.  „Taxa de solidaritate” devine „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi creşte la 2,25%.

În ciuda mutării contribuţiilor sociale la angajat, şi angajaţii vor mai rămâne, totuşi, cu o taxă. Este vorba de aşa-zisa „taxă de solidaritate”, care este redenumită „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi care va fi de 2,25%, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa.

 „Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale”, a spus ministrul Finanţelor.   Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.

Contribuţia care va fi virată la Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1% la 3,7%, însă fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. „Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către P2 de la 5,1% la 3,7%, dar, atenţie, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a declarat Ministrul Muncii la şedinţa de Guvern.

Trebuie să menţionăm că în prezent acest 0,25% se raportează la un salariu minim brut mai mic de 1.450 lei, însă de la anul noua taxă se va raporta la un salariu minim brut mai mare, de 1.900 de lei.

Totodată, pensia minimă se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, când se va majora şi punctul de pensie la 1.100 lei . Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.

„Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti.

Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a detaliat ministrul Finanţelor. Ce plătesc cei cu venituri independente   Pentru cei cu venituri din activităţi independente, CAS-ul se va calcula la nivelul salariului minim pe economie, a precizat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here