Ministrul Fondurilor Europene a trimis o sesizare la DNA cu Sebastian Ghiță ca subiect

0
2522
dna

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat vineri că unul dintre cazurile investigate de Corpul de control al MFE privind sistemele IT plătite din fonduri europene a fost finalizat şi trimis la DNA, vizându-l pe deputatul Sebastian Ghiţă şi consiliul judeţean Suceava.

“Serviciul Corp Control, Anticorupţie şi Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Judeţean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL. Ancheta a constatat licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI). Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Concluziile raportului au fost înaintate către Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată în documentul Ministerului Fondurilor Europene.

Proiectele CJ Suceava, obiectul anchetei

Obiectul anchetei l-au reprezentat proiectele CJ Suceava, concret implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), şi „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).Potrivit sursei citate, prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

Oferte neconforme

În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial; oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”; soluţia informatică implementată nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract şi raportări false.

Ministrul Cristian Ghinea a prezentat, pe Facebook, documentele, însoţite de următorul mesaj: “Se pare că Ghiţă a protejat şi judeţul Suceava de infiltrarea IT-sorosiştă 🙂 Mai ţineţi minte că am promis în Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghiţă la audierea mea, că voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT plătite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat şi trimis la DNA ieri”.

Potrivit acestuia este vorba despre “un caz cu de toate-aceleaşi firme care învârt licitaţiile între ele, achiziţii umflate, raportări false, acte adiţionale în serie, sisteme informatice inutilizabile şi neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor”.

Ministrul aminteşte că a mai sesizat DNA cu un caz legat de modulul informatic de la AM Mediu plătit şi nefolosit (şi tot cu suspiciuni la achiziţii), adăugând că procurorii mai aveau în lucru un caz cu un modul informatic de 5 milioane de euro de la AM POSDRU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here