Ministrul de Finanţe are o grijă permanentă: Pilonul II de pensii

0
1592
Pilonul II de pensii

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a luat din nou în vizor Pilonul II de pensii, atacându-i pe administratori că percep comisioane care merg în conturile lor când, în schimb, ar putea merge către pensiile românilor.

Fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei în cei nouă ani de activitate, iar diferența până la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezintă câștigul total obținut din investiții, astfel că românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, se spune într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

“În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferența până la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanților români. Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, se spune în comunicat.

Potrivit calculelor Asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România. Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară.

Conform calculelor APAPR realizate pe baza informațiilor publice, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 — iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeași perioadă (iunie 2016 — iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

“Acest nivel de eficiență se datorează și investițiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului și asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanților. În marea majoritate a cazurilor, aceste investiții nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înțeles încă de la început faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investițiilor inițiale a venit și pe fondul abaterii de la calendarul inițial de creștere a contribuției”, se menționează în comunicat.

APAPR reamintește că nivelul contribuției ar fi trebuit să ajungă la 6% din venitul brut al tuturor participanților încă din 2016.

“Amânările succesive de majorare a contribuției față de calendarul inițial au venit însă, în special, în detrimentul participanților care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puțin 4,2 miliarde lei dacă nu ar fi existat ‘înghețarea’ contribuțiilor în 2009, 2015 și 2016”, se menționează în comunicat.

Asociația susține că potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizația Internaționala a Autorităților de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din România are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condițiile unui procent de 8,67% față de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani și, respectiv, de 12,29% față de o medie de 16,14%, pe o durată de 30 ani. Acestea reprezintă ratele compuse de comisionare și confirmă că sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanți dintre cele aproape 40 de piețe analizate.

“Având în vedere aspectele mai sus menționate, APAPR își exprimă deplina disponibilitate pentru dialog cu autoritățile și factorii de decizie pentru a clarifica orice aspecte legate de funcționarea sistemului, în beneficiul participanților”, se mai spune în comunicat.

Aceste precizări vin în urma unor afirmații făcute de ministrul Finanțelor,  Ionuț Mișa, potrivit căruia, în conturile administratilor de fonduri private – Pilonul II – merg comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an în loc să vină în pensiile românilor, afirmă ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, acelaşi ministru care la finalul lunii iunie declara că acest pilon se va desfiinţa.

“Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus ministrul Ionuț Mișa.

Declaraţia lui s-a dovedit a fi una nefericită. Ulterior el şi-a retras afirmaţiile, spunând că Pilonul II de pensii „nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează“. „A fost o eroare pe care mi-o asum“, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii. Bursa şi cursul de schimb au reacţionat, atunci. Principalii indicatori au pierdut peste 3%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro. Nici vinovaţi nu au fost găsiţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spunând, despre suspiciunile de manipulare a pieţei, că „nu sunt întrunite condiţiile impuse de cadrul legal pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei prin diseminarea de informaţii false sau înşelătoare”, în limita legii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here