Ministrul Bușe cere un supracontrol la Tarom

0
2351
Ministrul Bușe cere un supracontrol la Tarom

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat luni o vizită la TAROM în contextul incidentelor aviatice de săptămâna trecută, şi le-a cerut angajaţilor ca avioanele să fie verificate şi de alte persoane faţă de cei care le monitorizează în mod curent.

„Vă cer să faceţi verificări prin sondaj, însă verificările să fie efectuate şi de alţi oameni faţă de cei care fac check-ul zilnic”, a transmis ministrul Sorin Buşe, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Măsuri suplimentare

Pentru evitarea întârzierilor sau anulărilor curselor „au fost deja implementate măsuri suplimentare celor deja existente”. Măsurile suplimentare „prevăd activităţi de control şi includ verificări în plus ale aeronavelor, la intervale mai mici de timp, precum şi efectuarea unor noi audituri de siguranţă la lucrările de întreţinere”. De asemenea, „în perioada imediat următoare va fi înfiinţat departamentul Maintenance Control Centre, care monitorizează şi oferă asistenţă 24/7 pentru toate defectele apărute în operarea zilnică, dar şi biroul AOG (Aircraft on Ground), cu program 24/7 pentru asistenţa comenzilor de piese în timp real, cu scopul de a reduce timpii de imobilizare a aeronavelor”, a mai comunicat Ministerul Transporturilor.

Programul zborurilor a fost afectat

Potrivit unei note transmise  „ca urmare a introducerii unei aeronave în control, programul zborurilor TAROM a fost afectat”.În cursul zilei de vineri, o echipă de investigatori din cadrul CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile) a început acţiunile de determinare a cauzelor producerii evenimentului aviatic în care TAROM a întrerupt decolarea în cursa Bucureşti-Iaşi.

Investigatorii au demarat „activităţile de investigaţie privind siguranţa, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic”.

„Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a fost notificat în data de 13 octombrie 2016, în jurul orei 23.00, despre producerea în jurul orei 21.20 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti-Otopeni. În incident a fost implicată o aeronavă de tip ATR72-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATI, aparţinând companiei aeriene TAROM”, menţionează CIAS.

A întrerupt decolarea

Aeronava, având la bord 38 de persoane, împreună cu 4 membri ai echipajului, urma să efectueze o cursă internă Bucureşti-Iaşi, însă – potrivit CIAS – pilotul comandant „a întrerupt decolarea din cauza unor vibraţii puternice la jamba de bot şi a decis întoarcerea la poziţia de parcare”.

Anterior acestui eveniment, cursa TAROM RO 637 Bucureşti-Satu Mare, care decolase la ora 16.48 de pe Aeroportul Otopeni, s-a întors după aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defecţiuni tehnice se pare că la trenul de aterizare. De asemenea, vineri, aeronava TAROM cu destinaţia Timişoara, prevăzută să decoleze la ora 12.40 cu 57 de pasageri la bord, a decolat cu o întârziere de o oră şi 50 de minute din cauza defectării unui difuzor de la bordul aeronavei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here