Miniştrii de Finanţe ai UE au adoptat lista neagră a paradisurilor fiscale. Eugen Teodorovici s-a opus şi a cerut o amânare a votului până în luna mai

0
853

În comunicatul oficial, ministerul român „uită“ să menţioneze acest aspect.

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Existau deja 5 jurisdicţii pe lista neagră, respectiv: Samoa, Samoa Americană, Guam, Trinidad-Tobago şi Insulele Virgine. În plus, pe lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante au fost adăugate şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu.

Potrivit Politico, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a prezidat şedinţa Consiliului ECOFIN, le-a spus reporterilor înaintea întrunirii că cel mai probabil Consiliul va veni cu o amânare a deciziei. Comentariile lui Teodorovici au creat confuzie printre ceilalţi miniştri de finanţe, în contextul în care Consiliul se pusese de acord încă cu o zi inainte privind intenţia de a anunţa lista neagră completă.

În acest context, Teodorovici s-a trezit „complet izolat“, a povestit pentru Politico un oficial prezent la şedinţa ECOFIN. Chiar şi comisarul european pentru afaceri economice Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijinul” de care a beneficiat votul pentru lista neagră, a mai spus un alt oficial.

Ministerul Finanţelor Publice din România a trimis, de asemenea, un comunicat prin care anunţă decizia ECOFIN de a revizui lista neagră a paradisurilor fiscal, însă nu există niciun cuvânt despre comentariile făcute de ministrul Eugen Teodorovici.

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. În plus faţă de cele 5 jurisdicţii deja incluse, lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante include în prezent şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. Aceste jurisdicţii nu au pus în aplicare angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de UE până la termenul convenit.

Anexa II la concluzii, care cuprinde jurisdicţiile cu angajamente în curs, reflectă, de asemenea, prelungirile de termen acordate pentru 11 jurisdicţii în vederea adoptării reformelor necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele.

“Astăzi am finalizat prima noastră revizuire cuprinzătoare a listei UE a jurisdicţiilor necooperante. De la adoptarea sa pentru prima dată, la sfârşitul anului 2017, lista şi-a dovedit utilitatea în promovarea, prin cooperare, a agendei UE de îmbunătăţire a practicilor fiscale mondiale, de combatere a evitării obligaţiilor fiscale şi de îmbunătăţire a bunei guvernanţe şi a transparenţei

Peste 30 de jurisdicţii şi-au respectat deja angajamentul de a adopta reforme fiscale.

Lista, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, astfel cum este definită de Consiliu, este menită să contribuie la eforturile continue de prevenire a evitării obligaţiilor fiscale şi de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Consiliul va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluţia termenelor acordate jurisdicţiilor pentru a-şi îndeplini angajamentele şi evoluţia criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here