Ministri penali – consilieri penali

0
2574

Fosta consilieră personală a Elenei Udrea a patronat o adevărată reţea de afaceri, dintre care unele extrem de dubioase cu statul, prin intermediul fiicelor şi al fostului soţ. Luminiţa Doina Kohalmi-Szabo, ex-director general adjunct pe comunicare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a fost un personaj atât de apropiat al Elenei Udrea încât, după ce protejata lui Traian Băsescu a pierdut scaunul de ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului, consiliera ei a fost preluată la Palatul Cotroceni. În prezent, afacerile familiei Luminiţei Kohalmi, odată prospere, au ajuns pe butuci. Inclusiv cea extrem de dubioasă prin care, în 2010, o firmă în care era asociat soţul Luminiţei Kohalmi a pus mâna pe staţiunea balneară şi de recuperare Vaţa Băi, judeţul Hunedoara, unde MApN ar fi trebuit să dezvolte un centru de recuperare pentru militarii români întorşi din teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Partener în această firmă este un afacerist pe nume Emilian Spatacean, implicat într-o altă afacere cu MApN, începută pe vremea când Luminiţa Kohalmi era director în minister, referitoare la construcţia unor blocuri de locuinţe pentru militari, la Cluj-Napoca, Proiectul a fost preluat, ulterior, de afaceristul Ioan Bene, arestat şi trimis în judecată în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

În anul 2008, Luminia Kohalmi deţinea funcţia de director adjunct al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, sub ministrul Teodor Athanasiu, actual vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal. Începând din ianuarie 2011, până în mai 2012, Kohalmi a ocupat funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

De la Armată, la Turism. Apoi la Administrația Prezidenţială
Plecarea Elenei Udrea din Guvern a reprezentat o rampă de lansare a Luminiţei Kohalmi într-o funcţie mult mai impor-tantă. În 14 iunie 2012, fosta consilieră a Elenei Udrea devine consilier în cadrul Admi-nistraţiei Prezidenţiale, funcţie pe care a deţinut-o până în ianuarie 2015, după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni al lui Traian Băsescu. Din toate declaraţiile de avere sau de interese depuse de Luminiţa Kohalmi în toată această perioadă, nu rezultă că ar fi căsătorită, nici că ar avea afaceri de succes. Spre exemplu, în perioada în care lucra la Ministerul Apărării Naţionale, ea a precizat că este asociat într-o firmă din Alba Iulia, SC Oxygene SRL, amănunt pe care îl menţionează şi la începutul relaţiei contractuale pe care a avut-o cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turis-mului. Ulterior, din iunie 2011, Luminiţa Kohalmi precizează că este asociat şi administrator al unei alte firme, SC Strategic Solutions SRL Alba Iulia, iar, începând cu luna mai a anului 2012, după mutarea la Cotroceni, precizează doar că a încasat indemnizaţii de admi-nistrator al unei alte companii, SC Commonwealth Consulting SRL. La părăsirea Palatului Cotroceni, în ianuarie 2015, această calitate nu mai este menţionată.

Citeste mai mult pe Jurnalul.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here