Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că are în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice

0
1168

„Se are în vedere reducerea numărului de declaraţii depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activităţi independente”, se arată în comunicatul MFP.

„Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice şi consultării cu categoriile de persoane fizice care au obligaţia plăţii CAS şi CASS. Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligaţiile declarative şi de plată a contribuţiilor sociale”, menţionează comunicatul citat.

Formularul 600 va putea fi depus până la 15 aprilie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că „Declaraţia 600 va fi simplificată”.

Eugen Teodorovici susţine că va găsi o soluţie pentru persoanele care au depus deja Formularul 600 la ANAF, astfel încât acestea să nu se mai întoarcă la Fisc pentru a completa alte documente. 

Teodorovici a amintit, în timpul unei conferinţe de presă, că premierul Viorica Dăncilă a decis amânarea depunerii Formularului 600 până pe data de 15 aprilie şi a menţionat că până la acest termen contribuabilii nu trebuie să mai depună formularul, chiar dacă acest lucru nu este menţionat în actul normativ. 

„Cei care vor să depună formularul pot să o facă, dar cât timp noi spunem că vom găsi o soluţie faţă de ce se întâmplă astăzi, adică va fi o formă mult simplificată a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce să meargă la Fisc. Mai mult, pentru cei care au depus acest formular vom găsi o soluţie pentru ca lucrurile să nu se repete, să nu fie nevoiţi să depună din nou formulare”, a precizat ministrul Teodorovici.

El a mai spus că persoanele care nu au depus Formularul 600 la Fisc nu-şi vor pierde calitatea de asigurat în următoarele luni. „Vom găsi formula legală, tehnic cât mai simplă, pentru ca lucrurile să fie fără niciun fel de probleme”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here