Ministerul Finanţelor a atras 706,5 milioane de lei de la bănci, la un randament de 3,89% pe an

0
936

Ministerul Finanțelor a împrumutat 706 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în septembrie 2023. Lichiditatea din sistemul bancar se menține amplă înainte de încheierea perioadei curente de menținere a rezervelor minime obligatorii, în condițiile în care băncile au plasat circa 9 miliarde de lei la BNR pe o perioadă de o săptămână.

Finanțele au început săptămâna cu împrumuturi de 706 milioane de lei, peste prospectul inițial de 600 de milioane de lei. Obligațiunile scadente în 4 ani au atras oferte de la bănci de aproape 1,3 miliarde de lei, însă Finanțele au optat pentru menținerea mai strânsă a costurilor, împrumutând la un randament maxim de 3,9% și unul mediu de 3,89%.

Statul nu are probleme să găsească bani în piață în această perioadă, dat fiind excedentul amplu de lichiditate. Chiar dacă se găsesc în ultimele zile de constituire a rezervei minime obligatorii, băncile au plasat 9 miliarde de lei la Banca Națională pe o perioadă de o săptămână la o dobândă egală cu rata cheie de 2,5% pe an. Săptămâna trecută, băncile plasaseră 17 miliarde de lei, cel mai mare volum din ultimul an.

Băncile au împrumutat statul cu 300 de milioane de lei săptămâna trecută în titluri cu scadența în octombrie 2020, însă pe o cerere ridicată de peste 1 miliard de lei.

Ministerul Finanțelor ar putea avea probleme cu prețul, în contextul în care investitorii așteaptă să vadă detaliile rectificării bugetare anunțate.

„Piețele așteaptă să vadă planurile exacte privind taxarea pensiilor, dar există și o abundență de lichiditate, așa cum a demonstrat licitația de titluri de stat scadente în 2020 de săptămâna trecută”, notează analiștii Erste.

România a raportat cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, cu o rată anualizată și ajustată sezonier de 4,5% din produsul intern brut pentru primul trimestru, cifră considerată „alarmantă” de către analiștii Erste.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, la începutul lunii, că vor fi taxate pensiile speciale, însă apoi a revenit și precizat că se va plăti o taxă de solidaritate pentru pensiile de peste 10.000 de lei/lună. Până acum nu a fost publicat un proiect legislativ în acest sens de către Guvernul PSD/ALDE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here