Ministerul Energiei a dat unda verde construirii gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria ( BRUA )

0
1674

Ministerul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Transgaz estimează că lucrările pentru realizarea conductei BRUA vor începe în luna noiembrie a acestui an, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Iulian Butnaru, manager la Unitatea de Management de Proiect (UMP) BRUA: „Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu şi sociale a proiectului”. Potrivit acestuia, Transgaz cooperează cu Agenţia Naţională de Cadastru pentru clarificarea situaţiei terenurilor pe care le va traversa conducta.

„Colaborarea vizează înregistrarea cadastrală a deţinătorilor de terenuri, aşa încât toate persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii şi despăgubiri. La ora actuală, Transgaz se află în proceduri de achiziţie pentru materialele necesare construirii gazoductului şi estimează că lucrările vor începe în prima parte a lunii noiembrie 2017”, a adăugat managerul UMP BRUA.

”Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizaţia de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât şi finanţarea europeană de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situaţii era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizaţiei, dar şi de autoritate de verificare a legalităţii acesteia, era gestionată de acelaşi compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situaţie înfiinţând o structură dedicată proiectului BRUA şi am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, citat în comunicat.

„Cel mai mare beneficiu prin construcţia BRUA este că România îşi diversifică sursele de aprovizionare cu gaze. Pe de altă parte, un număr mai mare de furnizori creşte puterea de negociere a ţării noastre pentru obţinerea unor preţuri cât mai bune pentru consumatori. Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune”, a adăugat Toma Petcu.

Potrivit comunicatului, reprezentanţii Ministerului Economiei, cei ai Transgaz şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au analizat miercuri evoluţia şi provocările ridicate de gazoductul strategic. Acesta va avea 529 de kilometri pe teritoriul ţării noastre, va traversa 11 judeţe, 79 de localităţi şi circa 20.000 proprietăţi private.

Ministerul Economiei sprijină Transgaz şi monitorizează proiectul, aflat în grafic, susţine secretarul de stat Petre Nicolescu.

„În limitele noastre de competenţă, încercăm să abordăm eventualele obstacole din calea BRUA, să le clarificăm şi să le eliminăm”, spune reprezentantul ministerului.

La rândul său, Mihnea Crăciun, directorul adjunct al BERD România, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să ofere în continuare consultanţă şi finanţare pentru proiectul strategic care va lega România, Ungaria şi Austria.

La începutul lunii martie, ministrul Energiei, Toma Petcu, declara că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) vor începe la sfârşitul acestui an, iar conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră.

Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, a anunţat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here