Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare şi care priveşte reglementarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reducerea cotei de TVA pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale, precum şi amânarea unor termene.
O primă măsură priveşte eliminarea inechităţilor rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.
Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă.
O a doua măsură priveşte modificarea termenului de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuţii, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuţiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecinţa punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificaţiei, independent de voinţa acestora, în condiţiile în care OUG nr. 89/2018 condiţionează acordarea bonificaţiei de plata contribuţiei până la 31 martie 2019.
Astfel, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, şi data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, inclusiv, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificaţii de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
De asemenea, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume, se prevede acordarea unei bonificaţii de 10%, în condiţiile în care sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
În ceea ce priveşte TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populaţiei, direcţiile de acţiune în domeniul sănătăţii stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum şi faptul că cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă.