Mineritul din Valea Jiului moare încet, dar sigur. Alte două exploatări de huilă așteaptă să fie închise

0
2303
Mineritul din Valea Jiului

La un an după închiderea celei mai vechi mine din Valea Jiului, alte 2 exploatări de huilă, Lupeni și Lonea, aşteaptă să li se pună lacătul pe uşă. Comisia Europeană a avizat, la sfârșitul săptămânii trecute, valoarea ajutoarelor de stat. O parte din bani vor ajunge la angajații care își vor pierde locurile de muncă. Restul vor fi folosiţi la conservarea activității miniere și la ecologizarea zonei. Din 2018 încolo, în Valea Jiului vor mai funcționa doar 2 exploatări de cărbune.

447 de milioane de lei, atât va acorda statul român drept ajutor financiar pentru închiderea celor 2 exploatări miniere, Lupeni și Lonea. Ajutorul de stat a fost deja avizat de Comisia Europeană. Minele vor fi închise pentru că, spun specialiştii, nu sunt competitive şi, în loc de profit, aduc pierderi complexului energetic Hunedoara.

Lupeniul se Închide în 2017

Mina Lupeni este prima care va intra în programul de închidere începând chiar de anul viitor. Exploatarea de huilă de la Lupeni este cea mai mare din Valea Jiulu. Aici lucrează în prezent peste 1.000 de angajați.Închiderea celor 2 exploatări de subteran, la puțin timp după ce mina Petrila a fost și ea închisă, nu este privită cu ochi buni de localnici. Iată ce spune un miner: “O părere foarte, foarte proastă, că și eu sunt angajat al minei Lupeni, aș mai avea 6 ani până la pensie, ceea ce nu știu dacă o să mai avem de unde ieși la pensie.” Nici sindicaliști nu sunt de acord cu planul de închidere stabilit de guvern.

Sindicaliștii cer investiții

Vasile Păduraru, lider sindicat mina Lonea: „Mina Lonea, cu o minimă investiție, de 1 milion, 1 milion și jumătate de lei, mina Lonea ar putea să mai dea cel puțin 25 de ani cu actuala metodă de exploatare, straturile de cărbune sunt foarte aproape, sunt dezvelite.”Ajutorul de stat va fi împărțit în două. O parte din bani va asigura plățile compensatorii sau reconversia profesională a minerilor, iar cealaltă va acoperi costurile lucrărilor specifice închiderii minelor și ecologizării zonei.

233 milioane de RON

Michael Melczer, director general CEH: „Sumade 233 de milioane RON va fi dedicată sprijinului pentru angajați. Cealalată parte, undeva la 214 milioane RON, vor fi dedicați compensării pierderilor pe producția care va merge înainte până la închiderea efectivă.”La începutul anilor 90, în Valea Jiului funcţionau 14 mine, la care lucrau peste 52.000de persoane. După închiderea minelor Lupeni și Lonea, în bazinul carbonifer vor mai funcționa doar 2 exploatări, cea de la Livezeni și cea din Vulcan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here