MINCIUNI MULTE PE BANI DE LA PRIMĂRII, VOTURI PUȚINE. JUNK-URILE LUI GÂDEA, CHIRIEAC ȘI MĂNĂSTIRE NU AU PĂCĂLIT PUBLICUL

0
564

Alegerile acestea marchează și iritarea oamenilor față de politica de fake-news. Nu înseamnă că știrile false nu se vor mai citi. Dar rezultatele arată că, atunci când iau decizii pentru viața lor, cetățenii sunt mai atenți la ce ”informații” li se pun în față. Acestor cetățeni, noii administratori le sunt datori cu transparență.

S-a încheiat o rundă de alegeri în care s-au inventat atâtea la adresa unor oameni ca să fie discreditați sau ca să crească pur și simplu audiența.

Lucrurile s-au întors împotriva celor care se pretind formatori de opinie, dar nu sunt, în multe ocazii, decât niște postaci ai diverșilor politicieni.

Gâdea (Antena 3), Dana Budeanu (Știri pe surse, A3), Chirieac (DC News, A3, RTV) și Silviu Mănăstire (B1 TV, PSnews) sunt câțiva dintre cei care au pus în circulație cele mai aberante minciuni.

De ce nu a ținut? Cristian Pantazi a făcut o observație esențială. Histrionismul cade greu. Nu mai are efect. Panglicile aruncate ”la derută” te fac să tresari ca om și ca societate, dar nu te conving. România e o țară UE și NATO unde munca serioasă a început să califice, iar scornelile, să irite.

CUM AU VRUT SĂ-I MACULEZE ȘI PE NICUȘOR DAN, ȘI PE JURNALIȘTI CU ”CÂINE”

De pildă, atacarea lui Nicușor Dan, prin povestea cu ”Câine” și prin ”Bomba bombelor” de la Antena 3, nu a făcut decât să enerveze tăcut pe femeile și bărbații pentru care decența e o miză.

În schimb, în lumea lor paralelă, convinși că povestea a ținut, regizorii au dus falsul și mai departe, Silviu Mănăstire încercând să inventeze și legături ale lui ”Câine” cu jurnaliștii.

”Acuzații incendiare la adresa lui Cătălin Tolontan.«A prestat și el pentru interlopi, așa cum din păcate a făcut și Nicușor Dan»”a declarat Mănăstire cu puține zile înaintea alegerilor.

Nimeni nu a crezut, făcătura fiind preluată doar de psNews, un site controlat de Mănăstire și finanțat masiv de primării, și de Cetățeanul.net, care în cazul aceluiași afacerist ”Câine” titra entuziast: ”Se retrage Nicușor Dan?”.

Scornelile au fost atât de străvezii că până și B1TV, postul unde Mănăstire e vedetă TV, s-a abținut să-și murdărească siteul.

Știrea postată pe Cetățeanul, preluată de pe site-ul psNews, controlat de Silviu Mănăstire
Știrea postată pe Cetățeanul, preluată de pe site-ul psNews, controlat de Silviu Mănăstire

În toți acești ani, primarii și-au permis să trăiască într-o altă realitate. Au făcut reclamă la spitale inexistente, și-au atacat sub centură opozanții politici și au încercat să compromită jurnaliștii, cu predilecție pe cei de investigații. Și au reușit să contureze o ficțiune pentru că destule televiziuni și siteuri au multiplicat-o pentru ei, minciună plătită din banii oamenilor. Până la urmă n-a ținut, însă faptele trebuie aflate, așa cum sunt.

58%din afișările plătite ale Primăriei Bucureștiului pe net au mers la siteul unde apare Dana Budeanu!

Noile administrații au o datorie față de cetățeni: să asigure transparența banilor cheltuiți cu media și care au otrăvit sfera publică în acești ani. Cetățenii să vadă contractele, bob cu bob. S-au învârtit zeci de milioane de euro pe an, e timpul să fie făcute publice sumele plătite de către administrațiile locale și de companiile acestora.

Unele dintre ele vor șoca opinia publică. La Brașov, Scripcaru oferise monopol pe afișajul public unei constelații care gravita în jurul unei singure persoane, susțin surse din piață. Va avea curaj Allen Coliban să spargă această farsă a achizițiilor?

În București, s-a ajuns ca siteul unde Dana Budeanu își rostește sentințele și unde a aruncat povestea cu ”Câine”, stiripesurse.ro, să trăiască pur și simplu din banii dați de Gabriela Firea sau de Tarom, care a făcut reclamă la curse care nu mai existau!

ÎȘI VOR ȚINE PROASPEȚII ALEȘI PROMISIUNEA LA TRANSPARENȚĂ?

USR PLUS a anunțat deja că transparența este prima țintă a aleșilor săi. Nicușor Dan, la fel.

Dar nimic nu e sigur, pentru că maeștrii minciunilor se repoziționează repede și se prezintă celor aleși drept indispensabili. Te pui cu Antena 3? Da. Te pui oricum. Toți cei susținuți în ultimii ani de această trupă difuză, răspândită pe posturi TV și pe siteuri, specializate în ”timorare sau aplaudare”, au pierdut în alegerile care nu mai seamănă cu ce a fost înainte!

Vom vedea dacă proaspeții administratori își vor respecta cuvântul.

Deocamdată, programate din timp pentru marea victorie și imposibil de scos de pe o zi pe alta, pe Antena 3 continuă reclamele Primăriei Capitalei, ca un necesar memento al unei epoci pe care nu trebuie să o uităm.

Iar DC News, siteul lui Bogdan Chireac, ne anunță din titlu: ”Curg mesajele la Casa Regală. Regina Elisabeta, în culmea FERICIRII. E ÎNSĂRCINATĂ”.

Fabrica de scorneli a luat o pauză de la politică. Dar vin alegerile parlamentare.

Articol postat marți, 29 septembrie, pe site-ul DC News

 

Scrie Tolo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here