Mincinoasa din Firea, Gabriela “Primarul-FALIMENT” al Bucurestiului, mai arunca 200.000 de euro pe geam cu o campanie menita sa astupe duhoarea si jegul din transportul in comun. De data aceasta pune vlogerii sa minta in locul ei

0
2457

VIDEO. Cât de relaxant este să mergi cu autobuzul! Cât de frumos este Bucureștiul, prin ochii vloggerilor! Cât de eficient e transportul în comun! Asta dacă ne luăm după ce au postat câțiva vloggeri. Găsiți toate filmele în articol. S-a făcut și un imn, cântat de What’s Up.

Doar că vloggerii au ales să nu-și informeze publicul că au fost plătiți pentru “realitatea paralelă” din filmele lor. Poate se prind cititorii, dar nicăieri nu există un marcaj care să arate că e vorba de filme publicitare. Și este un public de milioane. Literalmente, pentru că filmele sunt făcute de BRomania, Mihai Hash și Alex Ghiduș.

STB a plătit vloggeri care să zugrăvească un transport public în “lumini frumoase”. O realitatea paralelă, un București în care traficul e relaxat, autobuzele goale, cu aer condiționat și “wifi oferit de STB”, adevărate birouri chiar! (Ghidușu lucrează ceva pe laptop). Fără aglomerație, fără transpirație.

Publicitate

Care a fost agenția care s-a ocupat de campanie? Cine a fost implicat în proiect? Și, mai ales, cât a costat? În continuare.

O campanie care încalcă, însă o regulă de bază în comunicarea cu publicului: filmele sunt nemarcate ca fiind parte a unei campanii (așa cum se face în presă). Vloggerii nu-și informează publicul în niciun fel că au primit bani pentru a crea “Bucureștiul paralel“.

Efectul nemarcării publicității se poate vedea în comentarii: cei care au luat “de bune” materialele le-au “sărit în cap” vloggerilor și i-au criticat sau i-au ironizat: realitatea din clipuri e una, cea din teren, cu totul alta! Au curs cu comentarii critice în care bucureștenii spun cum este în realitate în sistemul de transport în comun.

„Daca tot îți place in STB, foloseste telefonul acolo, nu la volan. Recomand tramvaiul 41 undeva pe la 8.30 dimineata ;)”

„Adica noi sa ne dam cu un ratb jegos si jegmanit de Firea si gasca ei si sa ne uitam la tine in timp ce tu te dai in Porsche? Ok. Cat din banii nostrii ai incasat pt porcaria asta nesimtita de clip?”

Doar imnul lui What’s Up menționează că este parte a Campaniei 110 ani de STB.

Ce spun vloggerii? Ce spune STB?

Bugetul campaniei: câteva sute de mii de euro. Agenția: Treasure Island

La solicitarea Paginademedia.ro, STB a precizat care este agenția care s-a ocupat de proiect. Și câți bani sunt implicați.

Într-un răspuns pentru Paginademedia.ro, STB menționează că a fost creată de Treasure Island, o agenție aleasă în urma unei selecții, prin „norma procedurală proprie”. La selecție au mai fost alți trei ofertanți, însă instituția nu a dat detalii despre numele celorlalte agenții.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Treasure Island este deținută de Ioana Octavia Croitoru (100%). Până în 2018, a mai existat un asociat, Oana Anton. Pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma apare cu 2 angajați. Oficialii companiei au precizat pentru Paginademedia.ro că lucrează cu 13 persoane pe contracte permanente (conform Registrului de Evidență a Salariaților).

Ioana Octavia Croitoru a lucrat, printre altele la agenția Violet Advertising, dar și în poziții de marketing la clienți precum Porsche și Orange. În urmă cu zece ani, a înființat agenția Brandness. În urmă cu trei ani, pe lângă Brandness, a pornit și agenția Treasure Island (centrată pe BTL).

Bugetul campaniei, despre care STB spune că va avea mai multe etape, este de 954.900 de lei (aproximativ 200.000 de euro), iar contractul cu agenția Treasure Island a intrat în vigoare în data de 5 aprilie 2019.

STB nu a menționat cât din “etape” a fost alocat campaniei cu vloggeri. Campania va include, în acest buget, și un eveniment.

Raluca Șandru, fostă directoare în CNADNR și realizatoare OTV și Radio România, în campanie

Paginademedia.ro a trimis vloggerilor o serie de întrebări. Le găsiți mai jos.

Răspunsul lor: “avem un NDA (Non Disclosure Agreement) semnat“. Sau “am vorbit cu colega de la legal și nu am cum să răspund“.

Unul dintre vloggeri ne trimite către “Raluca“. “Doar cu ea se poate vorbi de campania aceasta“, ne spune.

Este vorba de Raluca Șandru. Șandru a fost, în trecut, director de Relații Publice la CNADNR. O perioadă a fost și realizator de emisiuni la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu și la Radio România Actualități. A început în presă la Ziua (în 2000). Ultimul job în presă a fost la Cotidianul (2009-2013).

Din informațiile Paginademedia.ro, Raluca Șandru este cea a luat legătura cu STB, pentru că vloggerii doreau să le răspundă celor care au comentat critic filmele lor, iar aceste răspunsuri aveau nevoie de o aprobare.

Contactată de Paginademedia.ro, Raluca Șandru a admis că “m-am ocupat de partea de comunicare a campaniei”, fără a da alte detalii.

Ce i-am întrebat pe vloggerii BRomania, Mihai Hash și Alex Ghiduș? Printre altele:

– Cum au fost realizate filmele? La ce ore din trafic? Ai testat mai multe intervale orare?

– De ce numai autobuzele noi? De ce nu ați mers și cu tramvaiele? Cu 41 sau cu 32, de exemplu?

– Materialele nu sunt marcate ca publicitate. A cerut asta clientul sau ați decis voi?

– De ce nu ați marcat materialele ca fiind parte a unei campanii plătite? Publicul nu trebuie să știe asta?

– Cât consideri că este corect să nu îi spui publicului că materialul este, de fapt, reclamă?

– Ignorând o parte a transportului STB (tramvaiele supraaglomerate, de exemplu), nu îi vinzi publicului (fără să îi spui că e reclamă plătită) doar o anume realitate? Cum crezi că te va afecta, ca producător de conținut, acest fapt?

Vloggerii nu au răspuns. Niciunul. Doar Mihai Hash, după ce a primit întrebările Paginademedia.ro, a pus un mic “update” pe Youtube (textul pentru care Raluca Șandru a obținut aprobare de la STB):

 „Dragilor, acest clip este realizat in parteneriat cu STB-ul cu ocazia aniversarii a 110 ani de existenta. Oamenii astia au adus autobuze noi care vor intra in curand pe toate liniile si eu impreuna cu alti cativa colegi din industrie am avut ocazia sa ne plimbam cu ele prin oras.

Stiu ca nu sunt toate autobuzele asa noi si frumoase, cu aer conditionat si cu wifii, stiu ca sunt ore la care sunt foarte aglomerate si stai inghesuit pana la destinatie, stiu ca sunt chestii care nu sunt roz dar pe nicaieri nu sunt. Cand eram student tot BUS Klasse o ardeam si eu 🙂 Ideea insa nu e cu ce merg sau nu merg eu, ideea e ca se incearca o schimbare! Si asta nu poate sa vina decat de la noi toti!”

VIDEO. Campania, clip cu clip. Ce bine e cu autobuzul!

Vlogeri și artiși au coborât din BMW, Range Rover, Mercedes și s-au urcat în noile, luxoasele autobuze Otokar, care se plimbau prin oraș, fără pic de trafic. Un București paralel, în care autobuzele sunt noi, strălucitoare și merg exclusiv (dar exclusiv!) prin zone fără trafic.

Mikey Has, Ghidușul, BRomania, câtăreața Jo și What s Up (care și semnează imnul campaniei) sunt vedetele campaniei de imagine, despre care STB spune că este realizată cu ocazia aniversării a 110 ani de STB.

Despre campanie:

Vloggerii, cu sute de mii de fani pe YouTube, au și făcut mici „scenete” cu ei lăsându-și mașinile în parcare și urcât în noile autobuze Otokar.

„Trebuie să merg până la contabilă. Iar până la contabilă trebuie să fac cumva să montez un clip. Și nu am cum să fac asta de la volan!”, spune vloggerul care are canalul de YouTube Ghidușii.

„Deci ce o să fac eu astăzi. O să-mi las mașina în parcare și o să mă urc într-un autobuz. STB!” Câteva cadre mai târziu, îl vedem pe vlogger în autobuz, spunând: „Genial faptul că pot să montez clipul în mașină pentru că avem Wi-Fi gratuit oferit de STB”.

Vloggerul nu anunță nicăieri. Nici în video, nici în textul care însoțește clipul pe YouTube că a fost plătit de STB pentru a face acest material.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=t81-7VXwRWY

Acesta este doar unul dintre exemple. Îl vedem pe BRomania, într-un clip pe care l-a postat pe Instagram, cum se bucură și el de mersul cu autobuzul. Nicio mențiune că a fost plătit să facă această campanie.

Un clip apare postat și pe pagina de YouTube a lui Mikey Has, cu peste 1,4 milioane de fani pe YouTube, fără să menționeze că este vorba despre o campanie plătită.

După ce Paginademedia.ro i-a trimis ieri un set de întrebări despre campanie, Mikey Hash a adăugat o mențiune în clipul pe care l-a postat inițial.

https://www.youtube.com/watch?v=yV0mOUhEyLA

Citeste mai mult pe Paginademedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here