Miliardele de euro fonduri europene trebuiau cheltuite până acum, dar Guvernul nu a dat drumul la bani în sistem

0
1214
fonduri-europene

Preşedintele Comisiei de buget din Senat Eugen Teodorovici, a declarat: „România nu avea voie, cum nu a avut voie între preaderare şi aderare, să modifice sistemul folosit în preaderare. Dacă se făcea treaba asta, ciclul financiar 2007-2013 începea în forţă şi de mult cheltuia banii alocaţi pentru acea perioadă. Acelaşi lucru s-a întâmplat, din păcate, şi acum.

Ministerul Fondurilor Europene a dispărut fără logică. El a performat foarte bine şi a făcut ceea ce nimeni în România nu a crezut, la fel şi în afara României nu a crezut, nici Comisia Europeană, deci un minister desfiinţat, o abordare schimbată, din păcate. Astăzi mă uit că banii în piaţă nu sunt. Aici sunt două chestiuni diferite. Una este abordarea pe care o are Guvernul cu cei de la CE în ceea ce priveşte acreditarea sistemului şi principala chestiune este cea între tine, Guvern, şi mediul economic, adică trebuie să dai drumul la bani în sistem. Miliardele de euro trebuiau până acum cheltuite, iar când tu vei termina treaba cu desemnarea Autorităţilor de Management, atunci trimiţi facturile la Comisie. Nu poţi să faci un blocaj. Opreşti partea de finanţare în piaţă. A început ceva pe noul ciclu financiar, adică contracte de achiziţie publică şi lucrări aferente? Nu!”.

El a precizat că nu este mulţumit de sistemul informatic MySMIS: „De MySMIS nu sunt mulţumit şi am spus şi domnului preşedinte Aron Popa, preşedintele Autorităţii de Audit, că sper că nu va lăsa nivelul de verificare, standardul, adică să nu îşi diminueze această atenţie şi modul de a verifica sistemul pentru că nu vreau să avem în România anul viitor suspendări de fonduri pentru că acum s-a închis un ochi sau altul la modul în care se desemnează autorităţile de management. Ştiu că este un an de final de mandat al domnului preşedinte, în octombrie pleacă. Sper ca acest moment să nu influenţeze decizia Autorităţii de Audit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here