Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a închiriat instituţiei pe care a condus-o, 180 de vechituri personale în schimbul sumei de 1 milion de euro

0
1440

Uneori se întâmplă lucruri care, pur şi simplu, te lăsa fără cuvinte…

Iată o nouă poveste din ciclul celor cu care ne-a obişnuit Mihail Vlasov, avocat şi fost preşedinte la Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 03 noiembrie 2020, la 8 (opt) ani de închisoare cu executare pentru că a prejudiciat statul român cu suma de 61,5 milioane de lei.

Apelând la un intermediar, fost prieten de familie, mereu “veselul”, Mihai Vlasov şi-a închiriat mobila veche şi mai multe obiecte, aşa zis de artă, instituţiei pe care o conducea, invocând „valoarea istorică” pe care acestea le-ar fi purtat. În realitate a fost vorba doar despre nişte vechituri, fără valoare, care au făcut obiectul unui contract de închiriere încheiat, la data de 26 ianuarie 2011, între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi un apropiat al preşedintelui acestuia, Nicolae Zdrobici cel care şi-a asumat rolul de „om de faţadă” în această tranzacţie. Cele 180 de „antichităţi” printre care: tablouri, statuete, scaune, mese, vaze, tăvi, diverse vase şi un pian, au fost închiriate pentru suma de 10.000 euro pe lună.

Mai mult decât atât, contractul de închiriere a fost antedatat, pentru a cuprinde perioada 2008-2013. În anii 2011 şi 2012, intermediarul Nicolae Zdrobici a ridicat de la casieria Camerei de Comerţ şi Industrie a României suma de 5,2 milioane de lei, peste 1 milion de euro, bani care au mers direct în buzunarele încăpătoare ale preşedintelui, de la acea vreme, Mihail Vlasov. “Din probele administrate a reieşit faptul că bunurile respective nu aparţineau în fapt inculpatului Zdrobici Nicolai, ci inculpatului Vlasov Mihail şi că fuseseră aduse de acesta din urmă de la Iaşi, la momentul preluării funcţiei de preşedinte al C.C.I.R., în anul 2009. Bunurile nu prezentau o valoare deosebită, nefiind vorba despre antichităţi, ci despre diverse bunuri mai vechi, pe care acesta le deţinuse la locuinţa şi la cabinetul de avocat din Iaşi”, au precizat procurorii DNA.

În cursul audierilor, Nicolai Zdrobici a recunoscut în faţa procurorilor că rolul lui a fost de intermediar și că, personal nu ar fi încasat niciun ban din contract, toţi banii fiind remişi lui Mihail Vlasov.

Pentru implicarea sa, Nicolae Zdrobici, a fost condamnat cu suspendare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here