Mihaela Mitroi și Victor Ponta – invitații Săptămânii Financiare, ediția 15 iulie 2022

0
1178

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

  • MIHAELA MITROI – Managing Partner @ Global Tax Advise
  • VICTOR PONTA – fost Prim-Ministru @ Guvernul României

BIO Mihaela Mitroi

Mihaela Mitroi este femeia care a pus umărul la clădirea de la zero a profesiei de consultant fiscal în România.

Aceasta și-a petrecut marea majoritate din carieră (timp de 20 ani) la una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume – PwC, (Big4).

În cadrul acesteia a construit și dezvoltat aria serviciilor de fiscalitate, cât și a celor juridice din cadrul PwC România, dar și la nivel internațional, pentru țările din clusterul Europei de Sud-Est.

Mihaela este un senior ce a bifat de-a lungul carierei varii funcții executive, având o experiență vastă în domeniu (de peste 25 ani) și o reputatie excelentă în rândul companiilor de top din România și din Europa de Sud-Est.

Aceasta s-a alăturat biroului din București al PwC România în 1997 și a devenit Partner în iulie 2004.

Din 1 iulie 2013, a devenit Coordonatorul Departamentelor de Fiscalitate și Servicii Juridice din cadrul PwC România, dar și pentru Europa de Sud- Est, inclusiv Moldova, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia, Herțegovina, Kosovo, Croația și Slovenia.

Ca și industrii, aceasta a fost Leader- ul R&C și FMCG în cadrul PwC EMEA, având responsabilități de dezvoltare a portofoliului de cliențicheie și de utilizare a colaborării transteritoriale pentru dezvoltarea afacerii. 

Specializată în impozitarea utilizată în industria cinematografiei, aceasta a lucrat în ultimii 15 ani cu Guvernul României pentru a dezvolta programul de ajutoare de stat pentru producții de film.

Mihaela a activat ca și Partner Principal BAT X-los în regiunea CEE, Partner Principal Metro TLS în CEE, având și o vastă experiență în ITS, fiind implicată în multe proiecte de acest tip, datorită expunerii sale: o rețea mondială de contacte ITS – în special în SUA și UE.

Mihaela Mitroi este mai mult decât familiarizată cu înființarea structurilor internaționale, dar și a regulilor fiscale aplicabile în principal în statele membre ale UE, având o experiență solidă în acest sens.

Deține vaste cunoștiințe în impozitarea românească și în cea internațională, prin intermediul coordonării unei game largi de misiuni complexe pentru corporații multinaționale și societăți locale, inclusiv restructurări, privatizări, conformitate fiscală, programe de optimizare fiscală, analize diagnostic, aceasta devenind cea mai cunoscută și apreciată profesionistă din domeniul consultanței fiscale în România, fiind invitată frecvent drept principal speaker / moderator în cadrul unor importante evenimente de afaceri; opiniile sale fiind prezentate deseori în cadrul canalelor de mass-media din România.

După plecarea din PwC, aceasta a preluat funcția de Partner în cadrul Departamentului de Asistență Fiscală & Juridică și rolul de Leader al Activității de Consultanță Fiscală și Juridică în clusterul de Sud al regiunii EY: Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA). 

În prezent, Mihaela Mitroi este Managing Partner la propria companie, Global Tax Advise.

Aceasta deține multiple certificări naționale & internaționale, în cadrul INSEAD Business School (Franța), Harvard Business School (SUA), dar și un doctorat în domeniul finanțelor, obținut în cadrul ASE. 

BIO Victor Ponta

Victor Ponta a fost Prim Ministru al României în perioada mai 2012 și noiembrie 2015, având peste 20 de ani de carieră politică.

Anterior, acesta a ocupat poziția de Președinte al Partidului PSD între anii 2010 și 2015, fiind membru și deputat al Parlamentului între anii 2004-2012.

În prezent, acesta este liderul partidului PRO România – având și calitatea de membru fondator al acestuia.

În cei 4 ani în care a condus Guvernul, Victor Ponta a reușit să întoarcă țară de pe drumul măsurilor de austeritate exagerate, adoptate de către partidele de dreapta care au guvernat în anii anteriori, și să obțină rezultate economice impresionante.

Aceștia au fost anii în care România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană (3.6% în 2015 și 3.4% în 2014) și un nivel din ce în ce mai mic al ratei șomajului.

România a crescut din punct de vedere economic în această perioadă în mod constant, datorită relaxării politicii fiscale combinate cu măsuri de securitate socială.

Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea București și a fost procuror specializat în fraude economice și financiare, începându-și cariera ca și Șef al Corpului de Control al Primului Ministru în 2001.

Despre Guvernul României

Guvernul este alcătuit din prim-ministru și miniștri. Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale care le revin.

Aparatul de lucru al Guvernului este alcătuit din Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-ministrului, aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului, departamente și alte structuri organizatorice cu atribuții specifice stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Şedinţele Guvernului se convoacă şi sunt conduse de prim-ministru.

Guvernul se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, pentru a dezbate problemele politicii interne şi externe sau aspecte de conducere generală a administraţiei publice.

Agenda de lucru a şedinţei Guvernului cuprinde:

proiecte de acte normative (proiecte de lege, proiecte de ordonanţe şi de hotărâri)

  • rapoarte
  • note, note-mandat
  • memorandumuri
  • puncte de vedere
  • informări si alte documente, în funcţie de necesităţi şi de solicitări.

Agenda de lucru a Guvernului este structurată în două părţi şi poate conţine şi liste suplimentare, cu aprobarea prim-ministrului.

Ce acte normative sunt adoptate de Guvern?

Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe (simple şi de urgenţă).

Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.

Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta.

Care este circuitul decizional?

Circuitul procesului decizional al proiectelor de documente de politici publice şi al proiectelor de acte normative este structurat în două etape:

  1. a) reuniunea pregătitoare a şedinţei Guvernului, care asigură coordonarea procesului de elaborare, consultare şi avizare pentru documentele de politici publice şi acte normative la nivel interministerial;
  2. b) şedinţa Guvernului, care marchează încheierea procesului decizional, prin adoptarea/aprobarea sau respingerea acestor proiecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here