Microîntreprinderile cu capital social de peste 45.000 lei vor putea opta pentru plata impozitului pe profit, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor, care reduce de la 25.000 de euro la 45.000 lei limita de capital pentru care se poate aplica opțiunea pentru plata impozitului pe profit

0
2919
imm-uri

Companiile care au un capital social de 25.000 euro și care au optat pentru plata impozitului pe profit, își mențin statutul de plătitor de impozit pe profit chiar dacă nivelul capitalului se reduce până la noua limită de 45.000 lei.

Similar persoanelor juridice nou înființate

De asemenea, Ministerul Finanțelor propune ca opțiunea pentru plata impozitului pe profit să poată fi aplicată și de către microîntreprinderile existente care au sau își majorează capitalul social până la noua limită de 45.000 lei, similar persoanelor juridice române nou înființate. În prezent, pot opta pentru plata impozitului pe profit companiile nou-înființate care, la data înregistrării în Registrul Comerțului, au subscris un capital social reprezentând cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.

Un regim special de TVA

Prin proiectul de act normativ publicat vineri, Ministerul Finanțelor propune un nou pachet de măsuri ce vizează modificări ale Codurilor fiscal și de procedură fiscală și ale altor acte normative. Cele mai importante măsuri se referă la un regim special de TVA pentru micii agricultori, extinderea, pe termen nelimitat, a scutirii de impozit pentru profitul reinvestit și eliminarea Registrului Operatorilor Intracomunitari (ROI). Impactul estimat al acestor măsuri este de aproximativ 3,2 miliarde de lei.

Veniturile bugetare ar urma să scadă

Conform notei de fundamentare, în 2017 veniturile bugetare ar urma să scadă cu 459,2 milioane de lei, în 2018 cu 752,9 milioane de lei, în 2019 cu 972,8 milioane de lei și în 2020 cu 1,007 miliarde de lei. “Scopul este acela de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, de susținere a mediului de afaceri, a procesului investițional, de eliminare a unor restricționări și inechități”, precizează Finanțele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here