MFP vrea să împrumute 5,3 mld. lei în iunie, cea mai mare îndatorare lunară din 2017. Statul are de plătit creditorilor 9 mld. lei, tot în iunie

0
1026
ministerul-finantelor

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna iunie să împrumute de pe piaţa internă 5,3 miliarde lei, la care s-ar putea adăuga 500 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind cu mult peste cel din lunile anterioare, potrivit Raiffeisen Bank, scrie News.ro.

Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi lunare cuprinse între 3,4 miliarde lei şi 3,9 miliarde lei, plus licitaţiile suplimentare.

Statul vrea să atragă de la băncile locale 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie în luna iunie, prin două licitaţii.

La aceasta se adaugă emisiuni de obligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde de lei, sumă care ar putea fi suplimentată prin licitaţii adiacente.

Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice în luna iunie 2017.

“Calendarul foarte încărcat de emisiuni este pentru o lună în care rambursările de datorii sunt foarte mari, însumând circa 9 miliarde lei. Dacă sentimentul investitorilor de pe pieţele externe rămâne pozitiv, atunci rambursările mari vor permite Ministerului Finanţelor să îşi îndeplinească obiectivul de împrumuturi în iunie”, au comentat analiştii Raiffeisen Bank, într-un raport publicat miercuri.

Tot în iunie, Ministerul Finanţelor a programat o emisiune de obligaţiuni în euro în valoare de 100 milioane euro pe piaţa locală.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,4% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Datele publicate recent de Ministerul Finanţelor arată că bugetul general consolidat a încheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentând 0,17% din PIB, în creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când bugetul era aproape de echilibru, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a fost depăşit de avansul încasărilor.

Însă cifrele se bazează în mare măsură pe sacrificarea investiţiilor publice.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,9 miliarde lei, echivalent cu 0,4% din PIB, susţine Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă – cu 60% – faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele patru luni din 2016, cheltuielile pentru investiţii au fost de 7,2 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here