Metode comunistoide: Angajaţii Fiscului consemnaţi să rămână peste program pentru că „nu le-au ieşit calculele“ cu cheltuielile ţării

0
1154

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dispus ca niciun angajat al Fiscului să nu plece acasă, după ce execuţia bugetară pe luna februarie a scos la iveală un deficit de 0,6%, cheltuielile fiind cu aproape 6 miliarde de lei mai mari decât veniturile.

Execuţia bugetară publicată pe site-ul Finanţelor arată că în luna februarie încasările au fost cu 7,415 miliarde de lei mai mari decât în perioada similară a anului trecut, cheltuielile fiind însă aproape duble – 13,295 miliarde de lei, adică un deficit de 5,880 miliarde lei (0,59% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat, au fost, în primele două luni din 2018 de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB. Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

În perioada ianuarie-februarie 2017, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB.

Imediat după publicarea Execuţiei bugetare, fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a scris pe pagina sa de facebook că ministrul Teodorovici şi-a “blocat” angajaţii în birouri, supărat pe rezultatele privind încasările, care se profilează în luna martie.

“De la ora 16.30, toţi angajaţii cu funcţii de conducere sunt blocaţi in birourile ANAF din dispoziţia ministrului Teodorovici. Se pare că e foarte supărat pe rezultatele la încasări care se profilează pe luna martie. Situaţia “Z+2” (un indicator intern) arată astăzi foarte prost, cu o gaură mare la marii contribuabili, în parohia marelui strateg Mişa!!! Domnule ministru, nu au angajaţii ANAF vreo vină faţă de dezastrul adus asupra încasărilor de “revoluţia fiscala”, pe care o tot ajustaţi săptămânal. Aşteptaţi-vă la ce este mai rău în semestrul unu, şi ca efect al OUG 18 publicată vineri. Cât priveşte veniturile autorităţilor locale, acolo este o adevarată tragedie. E aproape ora 21. Lăsaţi oamenii sa plece acasă! Măsurile comunistoide nu ajută la imaginea dvs. de “reformator” din afara găştii lui Dragnea”, a scris Diaconu.

Salarizarea unitară a intrat în vigoare la 1 ianuarie: salariile şi pensiile au crescut cu 18,8%, respectiv 9%   Reforma fiscală, iniţiată de controversatul Darius Vâlcov – condamnat penal în primă instanţă pentru luare de mită – şi pusă în aplicare anul trecut de fostul ministrul al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a crescut consistent cheltuielile, aşa cum se arată şi în execuţia bugetară pe luna februarie.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

“Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, scrie MFP.

*Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare.   Subvenţiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

*Creşterea este determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.

*Dobânzile se menţin ca procent în produsul intern brut la acelaşi nivel ca în aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 0,2% din PIB.

*Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

*Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale.

*Subvenţiile acordate în primele două luni din 2018 au fost în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.

*Dobânzile s-au menţinut ca procent în produsul intern brut la acelaşi nivel ca în perioada ianuarie-februarie 2017, respectiv 0,2% din PIB.

*Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+28,3%) şi din veniturile nefiscale (+23,7%)”, menţionează MFP.

*Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% faţă de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi cu 22,9%.

*În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, s-a înregistrat o creştere de 7,8%.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 3,2 miliarde lei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here