Comisia Europeană (CE) a luat în vizor marile companii de pe mai multe piețe, după ce a constatat că unele dintre acestea fac abuz de poziție dominantă sau vând produse la prețuri excesive, a declarat Adrian Ster, Partner Wolf Theiss Romania.
Adrian Ster a dat exemplul gigantului Unilever, care a fost amendat, în decembrie 2017, de către autoritatea italiană de concurență, cu peste 60 de milioane de euro, pentru abuz de poziție dominantă pe piața înghețatei, precizând:
“În privința companiilor dominante, lucrurile nu arată foarte bine la nivel european. CE a declanșat pentru prima dată o anchetă care vizează companiile farmaceutice, după ce a constatat că furnizorii au prețuri excesive la unele produse, precum medicamentele oncologice. Acestea sunt vândute cu adaosuri între 300% și 12.000%, adică la prețuri excesive. Numim excesiv un preț cu mult mai mare decât cel care rezultă în urma raportului cerere-ofertă”.
CE anchetează marii furnizori de medicamente după ce s-a constatat, printre altele, că prețurile a 32 de medicamente furnizate spitalelor din foarte multe țări au crescut cu peste 1.000% în ultimii 5 ani. În ceea ce privește abuzul de poziție dominantă, Germania anchetează Facebook după ce s-a constatat că gigantul american strânge date despre utilizatorii săi din terțe aplicații utilizate de aceștia, pentru a le folosi în scopuri comerciale.
Adrian Ster a mai menționat că autoritățile europene își îndreaptă atenția pentru prima dată asupra sectorului împrumuturilor sindicalizate, care reprezintă un prilej pentru bănci de a se întâlni și a face schimburi de informații cu privire la piață și, implicit, de a crea disturbanțe. Spania a sancționat, recent, patru bănci, pentru înțelegeri neconcurențiale în cadrul împrumuturilor sindicalizate. CE face în prezent un studiu în șase țări membre în legătură cu această situație și a declanșat inspecții inopinate în mai multe state europene.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul evenimentului PRIA Competition, organizat de PRIA Events şi Consiliul Concurenţei, a anunţat că instituția pe care o conduce va finaliza în acest an o amplă investigaţie pe piața asigurărilor, existând suspiciuni privind unele schimburi de informaţii la nivelul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR)
“Există alte câteva investigaţii mari în curs de finalizare. Una este pe partea de comerţ alimentar și se va finaliza în următoarele luni. Sunt vizate Cora, Carrefour ș.a.”, a spus Chirițoiu. El a precizat că, în ceea ce privește analizele de piață, va fi finalizată curând cea privind sectorul de gaze, iar în partea a doua a anului, cea privind serviciile bancare.
Bogdan Chirițoiu a mai anunțat că în acest an vor fi puse la punct, împreună cu ANPC, comparatoare de tarife, atât pe zona de produse alimentare, cât şi pe cea de combustibili: „Am avut un proiect-pilot în Bucureşti, acum îl vom extinde la nivel naţional. Vom mai realiza un comparator de preţuri pentru combustibili, pentru benzinării“.
Cât privește mediul concurenţial din România, Bogdan Chiriţoiu l-a caracterizat drept „cumva stabil“: „Sunt industrii care se pare că merg bine, cum ar fi comunicaţiile şi retailul, dar şi zone de mijloc unde e loc de mai bine. Sunt şi zone problematice, cum ar fi industria cimentului, dar și profesiile liberale, o zonă excesiv de reglementată“.
Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, în cadrul aceluiași eveniment, a declarat: „Capitalismul sălbatic din ultimii ani a adus și o concurență sălbatică. Mă refer, pe de o parte, la firmele care au monopol în anumite domenii și practică prețuri mari și, pe de altă parte, la firmele care au prețuri de dumping, dar și calitate foarte scăzută. Aceste efecte vor fi vizibile în câțiva ani, cel puțin în sectorul construcțiilor”.
El a atras atenția asupra unui subiect “pe care toată lumea îl evită”, dar care, potrivit previziunilor sale, „va plesni rău“: „Mă refer la noua modă a firmelor de stat înființate pe lângă autoritățile locale. Teoretic, intenția a fost justificată prin aceea că se dorește evitarea problemelor majore din timpul achizițiilor publice. În fapt, se va vedea că aceste firme vor avea prețuri mai mari și vor presta servicii mai proaste decât celelalte societăți de pe piață. Totodată, această idee a determinat o mișcare în masă a unor «personaje» din mediul privat către stat. Efectul va fi o trecere din zona concurenței către zona ajutorului de stat”.
În replică, președintele Consiliului Concurenței a spus că și el este îngrijorat de ideea înființării acestor firme pe lângă autoritățile locale și că autoritatea de concurență va monitoriza situația.
„Dacă aceste firme vor fi utilizate în situațiile în care un beneficiar nu găsește o ofertă rezonabilă pe piață sau atunci când se cere o intervenție rapidă, nu e rău. Pot exista niște firme de stat care să dea un echilibru în ceea ce privește prețurile. Dar dacă se ajunge la monopol de stat, situația va degenera“, a concluzionat Chirițoiu.