Măsurile guvernului pot afecta afacerile dezvoltatorilor imobiliari

0
1662
Măsurile guvernului pot afecta afacerile dezvoltatorilor imobiliari

Actorii activi pe piaţa imobiliară locală listează printre principalele riscuri asociate afacerilor lor gradul de sustenabilitate al măsurilor guvernamentale, criza forţei de muncă şi intervenţia statului pe piaţa liberă.

„Urmărim evenimentele politice atent. Par foarte revoluţionare. Îngrijoarea pe care o avem este în ce măsură ele pot fi şi sustenabile şi în ce măsură poate fi fructificat impactul estimat. România are deja o creştere economică foarte ridicată. Îmi e greu să văd cum putem majora semnificativ această creştere fără să o transformăm într-o creştere nesustenabilă. Urmărim alegerile şi în alte ţări europene, care pot avea un impact şi asupra României prin intermediul conexiunilor existente între economii“, a declarat Ovidiu Şandor, CEO al dezvoltatorului imobiliar Mulberry Development, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat recent de Business Review.

Săptămâna trecută, agenţia de rating Moody`s a coborât de la pozitiv la stabil perspectivele asociate României din cauza politicii fiscale expansioniste care a dus la o creştere substanţială a deficitului fiscal şi din partea căreia se aşteaptă să conducă la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB. Un alt argument a fost politica prociclică răspunzătoare de creşterea rapidă a salariilor, de deteriorarea competitivităţii preţurilor şi de creşterea deficitului de cont curent.

„Nu suntem atât de sensibili la schimbarea ratingului de ţară pentru că avem deja o istorie pe piaţa locală. Începem să ne îngrijorăm când vedem schimbări cu ochii noştri, nu doar pe hârtie“, spune Mindaugas Valuckas, CEO-ul dezvoltatorului lituanian Hanner.

La rândul său, Daniel Florescu, directorul de ţară al companiei suedeze de mobilier de birou Kinnarps identifică două riscuri majore pentru afacerile din România. „Instabilitatea, care stă la baza deciziei unei companii de a creşte sau de a investi în România, şi criza forţei de muncă. În România forţa de muncă nu migrează. Sunt centre urbane unde e tot mai greu să găseşti forţă de muncă adecvată“, spune Florescu.

Decizia Primăriei Municipiului  Bucureşti de a înfiinţa 19 firme care să se ocupe, printre altele, de construcţia de locuinţe sociale şi de consolidarea blocurilor cu bulină, îl îngrijorează pe Alexandros Ignatiadis, proprietarul companiei de construcţii Octagon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here