Măsurile fiscale luate în acest an sunt factori de presiune şi frustrare pentru mediul de afaceri

0
1296

Aprecierea îi apartine domnului Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Un proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat recent de Ministerul Finanţelor prevede că neplata către buget, cu intenţie, a impozitelor şi contribuţiilor supuse regimului de reţinere, sau încasare şi plată, sau virare, va fi incriminată ca faptă de evaziune fiscală şi pedepsită cu închisoare de la un an la şase ani.

“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereţinerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexă constituie infracţiune şi atunci când neplata este consecinţa utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează în proiectul de act normativ.

„Ultima propunere legislativă, referitoare la pedeapsa cu închisoarea de la un an la 6 ani pentru nereţinerea, neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor în cel mult 30 de zile de la scadenţă este încă o dovadă de lipsă de respect faţă de cei care creează locuri de muncă şi contribuie la creşterea economică, susţinând bugetul de stat cu milioane de euro anual”, precizează Alin Burcea.

Acesta apreciază că în loc să apară măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, permanent se pune presiune pe business-uri.

„’Suntem consideraţi infractori. În loc să apară măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, permanent se pune o presiune pe business-uri. E anormal să propui închisoare pentru patronul care a întârziat plata a câţiva lei, actul normativ nu prevede aplicarea pedepselor proporţional cu gravitatea infracţiunii, nu e deloc flexibil. Statul ori nu ştie, ori se preface că nu ştie cum funcţionează o afacere”, declară Alin Burcea.

Conform şefului ANAT, este nevoie de măsuri pentru stimularea creşterii afacerilor, reducerea poverii fiscale cu salariile, rezolvarea crizei de personal. În turism şi industria hotelieră lipsa personalului calificat a devenit acută.

„Industria hotelieră are nevoie de bucătari, ospătari, recepţioneri, nu mai avem şcoli de meserii şi nu înfiinţăm unele. Angajaţii şcoliţi la locul de muncă sunt greu de păstrat când în străinătate câştigă mult mai bine. În agenţiile de turism, ca să ne păstrăm angajaţii, derulăm programe pentru fidelizarea lor, cu costuri importante an de an”mai spune Alin Burcea.

Acesta apreciază că pentru creşterea business-ului trebuie să ai angajaţi mulţumiţi şi longevivi în companie, iar asta se face numai prin atenţie şi investiţie constantă în calificarea lor, prin cursuri, prin crearea unei culturi organizaţionale şi a unui mediu de lucru în care să le facă plăcere să trăiască, să muncească.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here