Marti, trei ceasuri rele pentru evaziunile fiscale. Azi vom vedea cine e pe lista neagra!

0
1603

Azi, are loc sedinta Ministrilor de Finante ale statelor membre UE, la Bruxelles. Acestia vor sa intocmeasca o lista neagra a paradisurilor fiscale, care ar putea sa contina 20 de nume, fiind o premiera pentru Uniunea Europeana.

Recentele scandaluri care au scos la lumina numeroase situatii de evaziune fiscala vor fi analizate si puse pe lista neagra.  “LuxLeaks”din 2014, “Panama Papers”, de anul trecut si “Paradise Papers”, din luna octombrie a acestui an, vor fi incluse pe lista neagra a Uniunii Europene. Cele 28 de state membre trebuie sa fie de acord in unanimitate pentru includerea numelor tarilor ce ar putea fi incluse in acest context.

Azi urmeaza sa fie publicate doua liste: una “neagra”-cu numele a 20 de jurisdictii si o alta “gri”-cu alte 45 care, constiente fiind de gravitatea situatiei, si-au luat angajamentul sa indrepte greselile facute si sa isi imbunatateasca practicile din punctul de vedere al fiscalitatii.

Tarile dezvoltate pot adopta reformele cerute in materie de fiscalitate pana la finalul anului viitor, iar statele in curs de dezvoltare, pana la finalul lui 2019. Paradisurile fiscale din Caraibe sunt un caz de exceptie. Acestea beneficiaza de indulgenta din partea autoritatilor din cauza uraganelor din septembrie. Ele au la dispozitie un ragaz suplimentar, pana in primavara lui 2018, pentru a-si motiva actiunile fiscale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here