Marțea neagră a Justiției independente din România

0
1586

Judecătoarea Camelia Bogdan, spaima infractorilor cu gulerele albe, a fost exclusă din magistratură.  Membrii rețelelor de mare corupție din România exultă.

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani pușcărie, judecarea cu “prea multă” celeritate a lui Sorin Ovidiu Vîntu, impunerea de  sechestre și confiscări  în dosarele cu prejudicii de zeci și chiar sute de milioane euro între care dosarele lui Vîntu, Voiculescu, Ovidiu Tender, Radu Mazăre și Jean Andrei, soțul președintei Tribunalului București, toate acestea sunt „păcatele” pentru care trebuia să plătească scump Camelia Bogdan.

Pedepsirea ca exemplu, metodă de intimidare a magistraților

Prin pedepsirea Cameliei Bogdan s-a dat un exemplu de ce i se poate întâmpla unui magistrat dacă nu e „înțelegător” cu marea corupției.

Cel care a urmărit cu tenacitate răzbunarea este Dan Voiculescu, cu plângeri înaintate la Consiliul Superior al Magistraturii, la Inspecția Judiciară și la instanțe de judecată, atât prin firmele sale, cât și prin jurnaliști și ongiști afiliați.

Înalta Curte a dat semnalul abdicării 

Sentința definitivă de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan a fost dată de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă a țării.

Până acum, Înalta Curte era speranța magistraților hărțuiți de Inspecția Judiciară, de CSM și de Secția specială de anchetare a magistraților.

Camelia Bogdan este primul magistrat pedepsit pe nedrept cu excluderea din magistratură de către Înalta Curte.

Poate și pentru că în ultimii ani mulți judecători s-au pensionat, iar Înalta Curte a fost  populată cu noi judecători, promovați de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde domină o majoritate favorabilă slăbirii Anticorupției, ciuntirii Legilor Justiției, pedepsirii magistraților vocali și neafiliați “majorității”.

Ce magistrat va mai avea curajul să înfrunte mogulii, pentru care “a fi corupt” și “a corupe” e mod de îmbogățire?

CSM, criticat în Raportul pe Justiției al Comisiei Europene

De altfel, în 2021 (și nu numai) CSM a fost aspru criticat în Raportul Mecanismului de Coordonare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene.

Între criticile din MCV au figurat atât regimul discreționar al sancțiunilor disciplinare administrate unor magistrați, cât și modul de numire al șefilor Inspecției Judiciare, unelte prin care CSM administrează pedepsele.

Or, Camelia Bogdan tocmai de aceste două instituții a fost vânată: de Inspecția Judiciară, unde a fost menținut șef controversatul Lucian Netejoru, și de CSM, unde domină o grupare constituită în jurul judecătoarei Lia Savonea, grupare care a fost favorabilă:

>>măcelăririi Anticorupției, a legilor care asigurau independența magistraților;

>>dezincriminării unor fapte de corupție;

>>reducerii pedepselor penale, implicit reducerea termenelor de prescripție a faptelor;

>> grupare susținătoare a secției speciale de anchetare a magistraților – altă unealtă de control și hărțuire a magistraților corecți.

Eliminată de trei ori din magistratură de CSM

Camelia Bogdan este singura judecătoare din România eliminată de trei ori din magistratură din cauza sentințelor severe pe care le-a pronunțat în dosare de mare corupție, spălare de bani, evaziune fiscală, delapidare. De două ori a câștigat…

Prima eliminare, din 2011, a fost anulată prin sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prin sentințele date în dosare penale, Camelia Bogdan a recuperat cele mai mari prejudicii din istoria Justiției post-decembriste și anume a readus în bugetul public peste 350 de milioane de euro.

Dacă nu ar fi fost anulate multe alte sechestre pe care judecătoarea Bogdan le-a dispus în dosarele care i-au fost repartizate, s-ar fi recuperate peste 1,5 miliarde de euro, bani furați din taxele și impozitele noastre.

Hărțuitorii

Inculpații cu gulere albe au reclamat-o deseori pe Camelia Bogdan la Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii, instituții care cercetează presupusele abuzuri ale magistraților și care administrează sancțiuni disciplinare, cea mai grea pedeapsă fiind eliminarea din magistratură.

Deasemenea, mulți inculpați și multe organizații neguvernamentale controlate de aceștia au făcut plângeri penale.

Așa se face că judecătoarea Camelia Bogdan a fost anchetată penal și de celebra secție specială SIIJ, acuzată de practici abuzive, de amenințări, hăituri, șantaj asupra judecătorilor și procurorilor

de către instituții europene precum  Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), Comisia de la Veneția și GRECO.

CEDO i-a dat dreptate Cameliei Bogdan

Camelia Bogdan a câștigat două procese la CEDO, unul deschis de ea, celălalt de condamnatul Dan Voiculescu.

Degeaba i s-a făcut dreptate la CEDO, hărțuirea ei a continuat.  Cu toate că deciziile CEDO sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, între care și România.

Avem în țară doi magistrați – un judecător și un procuror – cu recorduri în combaterea corupției. Sunt femei, Camelia Bogdan și Laura Codruța Koveși. Amândouă sunt persecutate în țară și omagiate în țările democrate.

Koveși a scăpat de prigoană după ce a fost numită procuror șef european.

Bogdan suferă în continuare. Prin suspendarea din magistratură, din 2018, a fost lăsată fără venituri. Pe 12 aprilie, a venit excluderea efectivă din magistratură.

Metode de terorizare

Camelia Bogdan nu mai avea voie să judece  dosarele penale ale marilor corupți. Era ținută în procese în care ea era reclamată, pedepsită, învinuită.  Abia câștiga un proces că i se și deschidea alt dosar, ba chiar două–trei odată, ca să fie învățată minte. Proces după proces.

Camelia Bogdan, apărată de organizația lui Nelson Mandela

La început, Camelia Bogdan era apărată societatea civilă în cadrul protestelor de stradă din perioada 2017-2018, însă a venit pandemia cu restricțiile de circulație.

Acum, judecătoarea Camelia Bogdan pare a fi fost abandonată. Este protejată doar de instituții occidentale care apăra independența magistraților și denunță abuzurile comise asupra lor

Și ce este important: este apărată inclusiv de Institutul pentru Drepturile Omului al asociației Internaționale a Avocaților- IBAHRI, institut unde a fost președinte celebrul luptător pentru drepturile omului, Nelson Mandela, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

IBAHRI i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care i se cerea să arbitreze între instituțiile statului restabilirea legalității și independenței magistraților

Președintele Iohannis a fost orb și surd. Acum și Înalta Curte, care nu este doar oarbă, ci și șchioapă.

Salvată provizoriu de burse pentru studii, câștigate la instituții de prestigiu

Pentru că e obișnuită să studieze, în această perioadă de eliminare provizorie din magistratură, Camelia Bogdan a fost bursiera mai multor state și ONG-uri din UE, SUA și Marea Britanie. Acum susține un masterat la New York pentru a practica avocatura.

Camelia Bogdan este considerată unul dintre cei mai mari specialiști în spălarea de bani și recuperarea prejudiciilor din lume.

România, prin Înalta Curte, a arătat că NU are nevoie de judecători severi cu marii corupți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here