Guvernul ar putea renunța la majorarea salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, urmând să crească doar salariul minim pentru persoanele încadrate pe funcții cu studii superioare, cu o vechime de cel puțin 1 an, acestea urmând să urce la 2.350 de lei pe lună. Documentul ar putea fi adoptate în ședința de vineri a Guvernului.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarant că anticipează că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuții. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în ședința de Guvern.
„Salariul minim pe economie va mai avea astăzi o discuție și pe parcursul vizitei la Bruxelles și va fi dezbătut și aprobat vineri în ședința de Guvern, și atunci vom avea forma finală. Ce pot eu sa anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Salariul minim brut ar fi urmat să crească, potrivit proiectului inițial, la 2.080 de lei pe lună, pentru toți angajații, cu excepția persoanelor cu studii superioare şi a celor cu minimum 15 ani vechime, pentru care fusese stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.
Pe 24 octombrie, premierul Vasilica Dăncilă a anunţat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie. „Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat atunci şeful Executivului.
La sfârșitul lunii octombrie, deja fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu scria pe Facebook: “După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoza şi a MMJS şi calendarul creşterilor”.
Propunerea inițială de a majora salariul minim pentru angajații cu 15 ani vechime a venit din partea șefului Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, într-un raport.