Marile bănci centrale trebuie să se asigure că eforturile lor de a majora gradual ratele dobânzilor se dovedesc suficient de eficiente pentru a atenua piețele financiare care deja se confruntă cu turbulențe

0
1210

Bloomberg și Reuters transmit ca avertismentul a venit în urma celui mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaționale (BIS), după ce investitorii continuă să cumpere masiv acțiuni, încurajați de îmbunătățirea economiei globale și inflația scăzută.

Dar nivelul ridicat al datoriilor, vulnerabilitățile din sistemul financiar și majorarea prețurilor activelor în acest an par să sporească prudența Băncii pentru Reglemente Internaționale.

“Nivelul ridicat al datoriilor, în valută și în monedă locală, încă există. Așa cum sunt supraevaluate și prețurile activelor. Cu cât mai mult continuă perioada de riscuri excesive, cu atât ar putea deveni mai ridicată expunerea bilanțurilor, fiind posibile turbulențe pe termen lung”, a afirmat șeful Departamentului economic și monetar al BIS, Claudio Borio.

Îmbunătățirea perspectivelor economiei globale, continuarea măsurilor de relaxare fiscală în Japonia și asigurările oficialilor Fed și BCE privind diminuarea lentă a portofoliului de active explică probabil randamentele încă scăzute. “Poate fi considerată eficientă o înăsprire a politicii monetare dacă se atenuează clar condițiile financiare? Și, dacă răspunsul este nu, ce ar trebui să facă băncile?”, se întreabă Borio.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here