Marian Alecu: Mai puţin de 5% din firmele HoReCa au primit granturile promise de stat pentru capital de lucru şi cam 1% – sprijinul din programul Kurzarbeit pe luna septembrie

0
810
Marian Alecu - McDonald's
  • „În situaţia actuală, cred că doar 20% din firmele HORECA vor rezista” • “Stăm la mila autorităților și nu înţelegem de ce suntem pedepsiţii de serviciu”

Mai puţin de 5% din firmele HoReCa au primit granturile promise de stat pentru capital de lucru şi cam 1% sprijinul din programul Kurzarbeit pe luna septembrie, ne-a declarat antreprenorul Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa şi acționar, printre altele, şi în lanțul City Grill.

Stăm la mila autorităților și nu înţelegem de ce suntem pedepsiţii de serviciu, spune Marian Alecu, explicând: “Autorităţile ne-au promis că vom primi banii pentru capital de lucru până în decembrie anul acesta, ca să plătim furnizori, chirii etc, iar acum ne amână până în martie. Pe cine mai apucă martie-aprilie?

Până acum firmele din HoReCa au trăit din rezerve, din împrumuturi luate de la bancă. Dacă situaţia actuală va continua, cred că foarte multe firme – 70-80% – vor muri, pentru că nu poţi rezista cu paleative gen livrări la domiciliu – te ajută să ţii 10% din angajaţi, dar nu rezolvă problema de fond.

Referitor la programul Kurzarbeit (n.r. potrivit programului Kurzarbeit, la 10 zile de la plata salariilor se primeşte un cuantum de 37,5% ca ajutor de la stat) care se dădea din septembrie, autorităţile au zis să plătim salariile şi ne-au promis că, după ce decontăm, în 10 zile primim banii. Suntem pe 18 decembrie şi doar 1 sau 2% din firme au primit banii pe luna septembrie. Trebuia să primim şi pe noiembrie şi nu am primit nimic.

Mai mult, concediile medicale nu s-au dat nici măcar pe 2019, pentru majoritatea firmelor. Stiu o firmă care dă statul în judecată în fiecare lună ca să-şi primească banii. Dar toate firmele pot să facă asta?

Apoi recuperarea TVA este o poveste de necrezut. Când ceri TVA parcă te anunți că ești infractor – te amenință cu controale, doar-doar să te prindă cu ceva ca să nu-ţi dea banii, deși este dreptul tău că ai plătit deja TVA şi trebuie să îl recuperezi. Cred că firmele care au beneficiat de returnarea TVA sunt sub 10% din totalul celor care au solicitat.

Am spus acum câteva săptămâni: Ori ne daţi banii la timp, ori ni-i daţi pentru parastas. Că pentru altceva nu o să îi mai folosim dacă nu îi primim când ne trebuie.
Cred că acesta a fost singurul guvern din istoria post-decembristă care a fost suportat şi înţeles de antreprenori, dar singurele chestii pe care le-am obţinut au fost promisiuni, niciodată respectate la termen. Eu îl numesc guvernul bla, bla, bla –promite, ceea ce este foarte uşor, dar de făcut nu face mai nimic.

Am avut nenumărate discuții cu autorităţile și am primit milioane de scuze și promisiuni – ba că trebuie să facă rectificare bugertara, ba că o să ne intre banii, ba că se întârzie cu băncile – un veșnic mâine. Nu știm ce vom face în lunile următoare, sperăm să vină martie cu căldură ca să dăm drumul la terase şi să reîncepem treaba”.

Referitor la închiderea restaurantelor, Marian Alecu ne-a spus: “Dacă am da statul în judecată, cred că am avea șanse de câștig în instanţă, așa cum s-a întâmplat pe la Craiova sau pe la Bacău, pentru că nicăieri – nici în alte ţări, nici în România – nu s-a dovedit că restaurantele sunt sursă de focar Covid, că ar fi transmițătoare de acest virus.
Nu a mai socotit nimeni ce pierderi vor fi din cauza Revelionului, care reprezenta un vârf în activitatea HoReCa.
Se tot discută că poate în ianuarie vor decide să se deschidă restaurantele cu o treime din activitate, când se mai reduce numărul cazurilor, după ce trec sărbătorile. Dar, pentru autorităţi, faptul că sunt închise restaurantele e şi o legitimizare a crizei”.

Despre granturile pentru capital de investiții, Marian Alecu ne-a declarat: “Termenul era luna decembrie, acum ne-au anunțat că nici măcar nu știu când să trebuie să depunem actele și apoi ei trebuie să analizeze ca să ne dea banii. În cel mai fericit caz vorbim de iunie 2021. Mai este şi o discuție legată de cei 20% – diferența dintre cifra de afaceri dintre 2019 vs 2020. Oficial se discuta că vom avea banii din iunie. Dacă adăugăm şi amânările cu care ne-am obişnuit, gândiți-vă când primim și acei bani”.

În opinia domnului Alecu, odată cu noua schimbare de guvern, foarte multe se vor lua de la zero, fiecare vine cu personalitatea lui, cu noua lui gândire, cu noua lui concepție.
Contribuţia la PIB a industriei HoReCa plus industriile pe orizontală – fermieri, echipamente etc – se ridică la 4-5%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here